Nyfikenhet ger livskraft åt hundraåringen i Skeppshult

Bröderna Jonas och Magnus Andersson äger och driver Skeppshultcykeln AB efter en specifik kombination: "Vi ska ha det hundraåriga företagets erfarenhet och det lilla barnets nyfikenhet. Det är också så vi jobbar".

Nyfikenhet ger livskraft åt hundraåringen i Skeppshult
Jonas och Magnus Andersson, ägare av Skeppshultcykeln AB.

– Drivkraften är att vakna upp varje morgon med nyfikenhet. En otrolig nyfikenhet på nya produkter, nya sätt att sälja, en hunger att gå vidare... Skeppshultcykeln av i dag är ett annat bolag jämfört med när vi tog över 2010, säger Jonas Andersson, vd och lillebror.

Storebror Magnus Andersson, med ansvar för ekonomi och inköp, målar upp en bild av hur företagets organisation förändrats och förenats:

– Vi har slagit isär en hierarkisk organisation. Tack vare det har vi fått större engagemang hos medarbetarna, som vill och vågar ta eget ansvar, säger Jonas.

– Som ägare gäller det att våga vara tydlig. Allt ställs på sin spets, vi går inte länge och funderar. De största besluten tas vid lunchtid när Jonas och jag tar en promenad. Det är styrkan med närhet i organisationen, säger Magnus.

Närhet och tillgänglighet är också något som bröderna Andersson värdesätter i kontakten med Länsförsäkringar Jönköping, där de sedan länge har försäkringsrådgivare Mikael Eriksson som företagets personliga kontaktperson.

– Vi har en jättebra relation. Vi har alltid haft ett gott öga till Länsförsäkringar. Händer det något löser det sig. Det är trygghet man köper med försäkring, säger Jonas.

– Vi har ett jättestarkt varumärke, precis som Länsförsäkringar. Då gäller det att vi uppfyller de krav som ställs på kvalitet. "Produkten är allt" – det är vårt motto. Nyckeln är personal som känner för produkten. Cyklarna de tillverkar ska hålla hur länge som helst, säger Magnus.

Bröderna Andersson är tydliga med att så länge de kan styra Skeppshultcykelns framtid, ska ramarna fortsätta att tillverkas i Skeppshult.

– Fördelarna är stora med att ha produktionen under eget tak. Vi har kontroll på hela kedjan och kan agera relativt snabbt och flexibelt.

Från rör till cykel

Som bröderna förenklat beskriver går det till på följande sätt i fabriken: In kommer ett sex meter långt rör i höghållfast stål, ut kommer en färdig cykel...

– Vi kapar, fräser, bockar, svetsar, lackar och monterar. Allt det vi kan göra, det gör vi här på fabriken. Vi använder händerna där de gör jobbet bäst, och maskiner och robotar där de gör jobbet bäst, säger Jonas.

Företaget har 45 anställda och omsätter nära 100 miljoner kronor. De tillverkar 12 000 cyklar samt 600 trehjuliga cyklar.

– I dagsläget säljer vi enbart i Sverige. Vi är världsberömda över hela Sverige.