Grundstötning vanligaste skadeorsaken hos båtägare

Drygt 22 procent av båtskadorna i Jämtlands län beror på grundstötning visar statistik från Länsförsäkringar Jämtland. Något som förvånar Sjöräddningssällskapet som har Storsjön som arbetsplats. En sjö utan speciellt många grund.

Att gå på grund är den vanligaste skadan bland länets båtägare. Trots att Storsjön är djup och till stor del är fri från grund.
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

För Peter Allansson och hans kollegor på Sjöräddningssällskapet Storsjön har sommaren varit ovanligt lugn. Möjligen kan det lite kyligare vädret bidragit. Att grundstötningar är en vanlig båtskada är inget de har märkt av varken i år eller tidigare år. Ångaren Östersund som nyligen fick dras loss tillhör ovanligheterna.
– Storsjön är djup utan många grund och de flesta larm vi får handlar om bränslebrist eller att motorn havererar, säger Peter Allansson stationsansvarig på Sjöräddningsällskapet Storsjön.

Att grundstötningar inte märks för Sjöräddningssällskapet kan bero på fler orsaker. Troligtvis sker de så nära land att organiserad hjälp inte behövs. En grundstötning eller bottenkänning behöver inte heller vara allvarlig.
– Vattenståndet varierar och möjligen har man lite för hög hastighet när man ska förtöja, säger Peter Allansson.

I Jämtlands län är båtskador relativt få och Länsförsäkringar Jämtland har ungefär 2 000 båtar försäkrade men det varierar över säsongen. Några väljer bort försäkringen när de tar upp båten för säsongen. Något som försäkringsspecialisten Linda Kilheim tycker man ska tänka sig för innan man gör.
– En båtförsäkring täcker skador även när båten är uppställd. Stöld, skadegörelse, brand och en del annat kan man råka ut för även på land, säger Linda Kilheim.

Både Linda Kilheim och Peter Allansson tycker man ska ha respekt för sjön tänka på säkerheten innan man ger sig ut för att skydda det man inte kan ersätta. Liv och hälsa. Flytvästen är ett absolut måste.
– Välj en som är har starka neonfärger. Det finns många svarta och marinblå på marknaden nu men är näst intill omöjliga att se för oss som ska rädda. Speciellt när det blåser och går vågor. Det är oftast då de behövs, säger Peter Allansson.

Tre sjösäkerhetstips:

  • Ha alltid ett ordentligt ankare och minst 30 meter lina. Blåser det och du får motorhaveri är det viktigt att kunna hålla fast båten för att förhindra skador och olyckor.
  • Ta med en laddad mobiltelefon. Om det behövs ett vattentätt fodral.
  • Ha alltid flytväst! Undvik svart och marinblått. Klassiskt neonorange syns för de som ska rädda.

Fakta Sjöräddningsällskapet
Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation som finansieras med medlemsavgifter och donationer. Länsförsäkringar Jämtland är en av flera som stöttar organisationen. Sjöräddningsällskapet Storsjön grundades 2015 och har cirka 30 frivilliga sjöräddare. I Östersunds hamn har de två båtar, en svävare och en vattenskoter. Deras täckningsområde är hela Storsjön.

Fakta båtskador
Riksgenomsnittet för grundstötningar är cirka 29 procent men det varierar stort över landet. I Jämtlands län är skador på båt relativt få. Grundstötning är det vanligaste och näst vanligast är skador i samband med ställs in eller ut för säsongen.

Har du frågor?
Peter Allansson, stationsansvarig Sjöräddningssällskapet Storsjön
031 – 761 42 98

Linda Kilheim, försäkringsspecialist Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 34 87

linda.kilheim@lfz.se

Fakta Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling.  Att förebygga skador som är en del av det arbetet.

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden