Spisbränder har ökat med över 70 procent

Många tror kanske att det är bortglömda ljus som är vanligaste brandorsaken men i själva verket är det på spisen som överlägset flest bränder startar.  – Sen 1998 har spisbränderna ökat med hela 72 procent, men det går att minska riskerna betydligt genom att ha en så kallad spisvakt, förutom brandvarnare förstås, säger Susanne Fagerberg, försäkringsexpert på Länsförsäkringar. 

bild brand i kök
Foto: Länsförsäkringar

En kastrull som kokar torr, matlagning som påbörjas men glöms bort, frityrolja som börjar brinna – orsakerna till att det börjar brinna i köket är många. Räddningsinsatserna för spisbränder har ökat med 72 procent de senaste 21 åren och förra året gjorde Räddningstjänsten totalt 6 391 utryckningar på grund av brand i bostäder, varav 1 318 startade på spisen. Det första man bör tänka på är att ha fungerande brandvarnare i framför allt kök och sovrum. Att regelbundet kontrollera att brandvarnarens batteri fungerar är viktigt. Det är enkelt att testa batteriet, ett tryck på testknappen och svaret kommer direkt om brandvarnaren fungerar som den ska- det ska tjuta ordentligt. 

Brandvarnaren har en alldeles egen dag den 1 december för att uppmärksamma oss att testa den. December och adventstider är också den tid på året då bränderna ökar, kanske för att vi bakar och lagar mycket mat inför julfirandet. Det finns en bra tjänst där du får ett sms som påminner om att det är dags att kontrollera batteriet i brandvarnarna och den kan du aktivera via länken www.skyddadigmotbrand.se 

Susanne Fagerberg poängterar att det går att minska risken för bränder i köket genom ytterligare några enkla säkerhetsåtgärder.

– Många glömmer mat på spisen om de går ifrån köket när de lagar mat. Man kanske börjar göra någon annan syssla eller tar ett telefonsamtal. En mycket bra åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Kanske ska du även skaffa en sådan åt dina äldre föräldrar eller släktingar, säger Susanne Fagerberg.

Sen bör spisfläkten rengöras regelbundet genom att köra den i diskmaskinen. Var också försiktig med het olja, flambera aldrig under fläkten och lägg inte saker på spisen även om den är avstängd. 

– Förutom en brandvarnare i köket ska du ha brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket, då kan många bränder snabbt släckas, säger Susanne Fagerberg.

Börjar en gryta eller stekpanna fatta eld gäller det att agera snabbt så att elden inte tar fart. 

– Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket, säger Susanna Fagerberg.

 

Sju tips för att undvika köksbränder

•    Skaffa en spisvakt som stänger av spisen om det blir för hett
•    Ha brandvarnare, brandfilt och en pulversläckare i närheten till köket
•    Rengör spisfläkten regelbundet
•    Lägg aldrig saker på spisen – inte ens när den är avstängd
•    Var extra försiktig med het olja
•    Flambera aldrig under fläkten 
•    Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja – använd ett lock eller en brandfilt

 

-

graf brandorsaker i bostder MSB

Källa: Myndigheten för samhällsberedskap, MSB.

* Största kategorierna uteslutande okänd och annan. MSB räknar Bostäder och vårdinrättningar som en kategori. Vård står för cirka 10 procent av statistiken.

Bilagor
Statistik brandinsatser 1998 – 2019, MSB
Brand i bostäder - 1998 och 2019, MSB

Kontakt:
Susanne Fagerberg, försäkringsexpert Länsförsäkringar, 070-609 56 89, susanne.fagerberg@lansforsakringar.se 
Presstjänsten, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden