"Viktigt att vara väl förberedd inför båtsäsongen"

Lennart Paulson har ett stort båtintresse. Hans första båt var en Albin 25 och det var så det hela började för 25 år sedan. Idag har han en Tunakryssare som han haft länge och är väldigt nöjd med. Han är webmaster på Dvärsätts båtklubb där han även är lite av en ”allt i allo” på klubben. Idag bor Lennart delvis på båten under sommaren och åker runt i Storsjön tillsammans med sin sambo Inez och chihuahuan Zeb.

Lennart och hans sambo Inez.

Förberedelsen inför säsongen pågår i 3-4 veckor

Under tre till fyra veckor inför båtsäsongen börjar arbetet med att förbereda båten. Lennart målar, reparerar, kollar slangar, laddar batterier och byter olja.

- Det gäller att vara väl förberedd och inte ha för bråttom, risken är att man missar något och det kan få tråkiga konsekvenser, säger Lennart.

Viktigt att tänka på säkerheten

När det gäller säkerheten ombord är det viktigt att man har flytvästar till alla som ska åka med, även hunden. Det är också viktigt att se över gasslangar (om det finns) och att byta ut dem om de är för gamla.

- Gasslangarna är märkta med årtal då de måste bytas ut, jag gör även läcktest regelbundet för att säkra att det inte finns något läckage. Det är bra att ha en gasvarnare som känner av om det ändå skulle läcka gas, tipsar Lennart.

Brandsläckare och brandvarnare är viktigt, både för säkerheten men också ett krav ur försäkringssynpunkt när det gäller vissa båtar, kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just din båt.

- Börjar det brinna på båten när man är ute på sjön eller havet ligger man ju risigt till om man inte har ordentligt brandskydd med sig, säger Lennart.

Det bästa med båtlivet

Lennart tycker att frihetskänslan med båtlivet är fantastiskt, att kunna flytta runt mellan olika hamnar. 

- Det är som att ha en flytande sommarstuga med olika tomter och miljöer. Även samvaron med annat båtfolk som vi har trevligt tillsammans med. I vårt "båtgäng" arrangeras varje år en ”Storsjötripp” där 10-15 båtar åker en gemensam rutt och lägger till i olika hamnar, det är inplanerade aktiviteter och middagar gemensamt. Våra favoritplatser i Storsjön är Mjälaviken, Gärdsta och Kungsgårdsviken. Fiske är också ett stort intresse som går hand i hand med båtintresset, berättar Lennart.

Drömresan går till Finland

Tillsammans med tre kompisar äger Lennart även en båt som ligger i Kramfors.

- Det är härligt att kunna åka dit för en tripp på havet. Drömresan går till via Norrlandskusten till Finland, en resa som var planerad förra säsongen men fick ställas in på grund av vädret, berättar Lennart och fortsätter.

- Vi hoppas kunna genomföra den resan nästa säsong då det förmodligen inte kommer att kunna genomföras nu heller på grund av Covid-19.

Vi önskar Lennart, Inez och er alla som älskar båtar en skön och säker båtlivssommar!

Tips för ett tryggare båtliv

Få en avkopplande båtsommar genom att se över säkerheten. Här är våra bäst tips för ett tryggare båtliv för dig och alla andra på sjön.

Ta del av våra tips och råd

40% rabatt på din båtförsäkring

Vår båtförsäkring gäller både till sjöss och på land. Genom att göra åtgärder för att minska exempelvis stöldrisken kan du sänka priset på din båtförsäkring upp till 40%.

  • Montera spårsändare.
  • Lås in utombordsmotorn under vintern.
  • Lås fast båten i hemmabryggan.
  • Märk utombordsmotorn eller vattenskotern med mikropunkter.
  • Montera stötdämpande kölskydd.

Har du frågor om båtförsäkring?

Se alla nyheter