Ladda bilen på ett säkert sätt

Funderar du på att köpa elbil eller har du redan gjort det? Då vill du troligen kunna ladda den hemma. Här får du några tips och råd om hur du bör göra för att ladda säkert.

När du laddar elbilen hemma belastas ditt elsystem mer än vanligt och kanske också vad det är anpassat för. Belastningen kan medföra ökad risk för överhettning och brand i kopplingar och uttag.

- Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte alltid anpassade för den belastning som det innebär att ladda en bil under många timmar. Det säkraste sättet att ladda är via en laddbox på väggen eller en fristående laddstolpe, säger Dan-Ove Andreasson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

- Låt en elinstallatör kontrollera din elanläggning innan du installerar laddstationen. Kontrollera även att jordfelsbrytaren är anpassad för elbilsladdning, fortsätter Dan-Ove Andréasson.

- Jag vill också bestämt avråda från att använda grenuttag och förlängningssladdar. Se istället till att ha en sladd som räcker hela vägen, avslutar Dan-Ove Andréasson.

Hos Elsäkerhetsverket finns en bra broschyr där du kan läsa mer om laddning av elbil i hemmet.

 

Se alla nyheter