Trygg på fjället

Tillsammans med Fjällräddningen i Jämtland/Härjedalen vill vi öka tryggheten på fjället. Därför har vi startat ett samarbete där vi utrustar skoterhjälmar med RECCO®-reflektorer hos några av de största skoteruthyrarna i länet. Med hjälp av reflektorn kan du hittas snabbare av Fjällräddningen om du har råkat illa ut.

Så funkar RECCO-reflektorerna

RECCO® är ett tvådelat system med en aktiv detektor som används av Fjällräddningen, och en passiv reflektor, som du använder. Reflektorn fungerar som en reflex och detektorn som en strålkastare. Reflektorn studsar tillbaka signalen från de­tektorn.

Med en reflektor är du sökbar både med en handhållen detektor samt med den helikopterburna detektorn. Med en RECCO-reflektor avslöjas inte din position, men du är alltid sökbar för fjällräddningen som är utrustad med detektorn.

Läs mer om RECCO och deras lösning

Läs mer om Fjällräddningen


Tips och råd om du ska ut med skoter på fjället

 1. Ha rätt utrustning
  Använd hjälm med skidglasögon eller visir och bär varma kläder och skor. Ta med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till snöskotern såsom extra variatorrem och verktyg. Var även sökbar med någon form av reflektor eller sändare.
 2. Meddela beräknad färdväg och ankomst
  Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka.
 3. Anpassa din snöskotertur efter vädret
  Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
 4. Följ markerade leder
  Det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten efter särskilda leder.
 5. Ta med karta och kompass
  Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
 6. Rådfråga erfarna personer
  Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, isläge, broar och annat som underlättar din planering.

Välj en jämtländsk skoterförsäkring

Vi försäkrar nästan hälften av alla skotrar i länet. Att du som skoterägare har en bra trygghet om olyckan skulle vara framme, det är viktigt för oss. Vår snöskoterförsäkring gäller hela året och den skyddar din snöskoter vid brand, stöld eller skadegörelse även de dagar du inte kör den.


Länsförsäkringar Jämtland