Idrottstalangstipendiaten Karl tog OS-guld i Rio

Den 6 maj 2013 tog simmaren Karl Forsman emot vårt idrottstalangstipendium på 10 000 kronor. Då var han 16 år och rankad tia i världen i favoritgrenen bröstsim 100 m. Siktet var redan då inställt på Paralympics i Rio och stipendiet var ett välkommet tillskott. Drygt tre år senare stod han överst på prispallen och tog emot ett OS-guld – Sveriges enda guld i Paralympics 2016.

Idrottstalangstipendiaten Karl tog OS-guld i Rio

Stipendiet på 10 000 kronor som Karl fick av Länsförsäkringar Jämtland 2013 gjorde det möjligt för Karl att delta i en internationell tävling, en del av hans OS-förberedelser.

- Pengarna styr vilka satsningar man kan göra. Förutom det kändes det bra att ni uppmärksammade mig, att ni trodde på mina mål och visioner, säger Karl.

Inför OS i Rio var Karl väl förberedd, han var på plats en vecka innan tävlingen. Han fokuserade på att slappna av och det var lite som att vara på en resort att bo i OS-byn. Han kunde verkligen njuta av dagarna innan tävlingen som resulterade i ett OS-guld. Guldmedaljen har han bredvid sängen.

Många anser nog att Karl föddes med en motgång. Han har ett funktionshinder som gör att han endast kan simma med överkroppen. Själv väljer Karl att se det som att han är unik, att han har en annan funktion, inte ett hinder. Han strävar efter att vara den bästa versionen av sig själv, inte någon annan.

Sedan han var liten har Karl idrottat, från början var det en del av rehabiliteringen. Det började med pingis och han spelade mot icke funktionsnedsatta och han var duktig. Men när nivån höjdes krävdes även ett snabbt fotarbete och hans långa armar räddade honom inte längre. Då började Karl med simning.

- Simningen kändes som en större utmaning, en mer fysisk idrott än pingis. Dessutom är simning den största idrotten inom paralympics så det finns många varianter på funktioner hos oss som simmar, berättar Karl.

Karl var den förste funktionshindrade som fick en av simförbundets platser på Jämtlands gymnasium i Östersund. Utan den möjligheten hade han varit tvungen att flytta till Stockholm för att gå på idrottsgymnasium. Tack vare att Karl kunde fortsätta att utveckla simningen på hemmaplan så kunde också hans föräldrar fortsätta att stötta honom.

- Stödet från mina föräldrar Mats och Helen har varit helt avgörande. Jag hade aldrig lyckats annars. Stödet är lika viktigt nu, när jag tävlar på elitnivå, konstaterar Karl, och citerar sin pappa som brukar säga: "Jag kan inte simma åt dig men jag kan fixa allt runtomkring så att du får bra förutsättningar".

"Stödet från mina föräldrar Mats och Helen har varit helt avgörande"

Karl lägger stor vikt vid analys och mental träning - det är där det avgörs. Att kunna analysera sin prestation och hantera motgångar och att tro på sig själv och sin egen förmåga är viktigt och självklart för Karl. "Vinnarskalle" är ett uttryck han har svårt för, eftersom han tycker uttrycket ofta används om dem som inte kan ta motgångar och misslyckanden, dvs. som inte hanterar motgångar konstruktivt.

- Reflektion föder framgång. Samtidigt behöver man som elitidrottare ha förmågan att fokusera på nu och ibland glömma då, konstaterar Karl.

Nästa mål som Karl har siktet inställt på är VM i New Mexico hösten 2017, då planen är att byta ut VM-silvret från 2015 till ett guld. Nästa stora mål efter det är OS i Tokyo 2020. Då ska OSguldet försvaras!

På frågan om hur långt bort han har planerat sin elitkarriär som simmare svarar han:

- Så länge jag känner mig motiverad och har mål som jag vill nå fortsätter jag. Men visst börjar jag så smått fundera på min yrkeskarriär också, jag är sugen på att plugga psykologi. Dessutom är det dyrt att hålla på med elitidrott – jag söker ständigt sponsorer, avslutar Karl med en blinkning.

Mer om Karl

Följ gärna Karls satsningar mot nya framgångar på hans Facebook-sida:

www.facebook.com/karl.forsman1

Om vårt Idrottstalangstipendium

Sedan 1974 har drygt 80 idrottstalangstipendier delats ut av Länsförsäkringar Jämtland. Vi är givetvis väldigt stolta över den här utmärkelsen men framförallt är vi stolta över att vi har förmånen att få vara ett lokalt företag i ett län där det finns så många duktiga ungdomar inom idrotten.

Stipendierna som årligen delas ut av Länsförsäkringar Jämtland har en lång och anrik historia. Ända sedan 1974 har stipendier delats ut till idrottstalanger och ungdomsledare. Kriterierna för idrottstalangstipendiet är att det ska vara en tjej och en kille som under föregående år presterat resultat på god nationell nivå, för förening ansluten till Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund.

Läs mer om vårt Idrottstalangstipendium