Snötryck på taket - risk för ras

I vårt län har vi vintrar med oftast stora snömängder och många tak blir hårt belastade av snömassorna. Det är viktigt att du som försäkringstagare och husägare har koll på hur din försäkring gäller och vilka tak som du behöver skotta.

Snötryck på taket - risk för ras

Vilka tak behöver du skotta?

Om du har en villa eller ett fritidshus med ett så kallat sadeltak och ingen huskropp i vinkel, behöver du normalt inte skotta alls. Men det är viktigt att du skottar taken på exempelvis farstukvist och altantak, eftersom utskjutande byggnadsdelar normalt inte täcks av försäkringen.

När behöver du skotta?

Ett tecken på att snön är för tung för taket kan vara om ytterdörren kärvar. Då är det viktigt att ta bort en del av snön, men skotta inte bort all snö. Låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter snö eftersom det är lätt hänt att skada taket med snöskyffeln.

Håll koll på snedbelastning

Att tak rasar in på grund av snötryck beror ofta på att snön drevar och lägger sig på ena sidan av taket, vilket innebär en snedbelastning på själva konstruktionen. Var extra uppmärksam på snedbelastning även under tiden du skottar ditt tak – skotta inte en sida i taget, utan håll en jämn fördelning över takytan.

Skotta taket rätt

Efter kraftiga snöfall är det många husägare som oroar sig för snön som finns på taket. Men alla tak behöver inte skottas. Med fel teknik kan du skada både dig själv och ditt hus.

Läs mer om skottning av tak

Tänk på säkerheten när du skottar taket

  • Du bör inte gå upp själv på taket, ta med minst ytterligare en person.
  • Se till att använda säkerhetslina
  • Ta på dig bra skor för att undvika att halka
  • Om du känner dig det minsta osäker – ta hjälp av någon som är proffs.

Hur gäller försäkringen?

Om olyckan skulle vara framme kan du få ersättning från din villa- eller fritidshusförsäkring men utskjutande byggnadsdelar täcks inte av försäkringen. Om du väntar för länge med att skotta taket riskerar du att bli helt utan ersättning. Så vänta inte med att ta bort snö som kan orsaka ras, det är viktigt både för din egen och andras säkerhet.

Om olyckan är framme

Om olyckan trots allt skulle vara framme ska du göra en skadeanmälan, det gör du enklast och snabbast via vår webbplats eller mobilapp.

SMHI visar snölast

SMHI har en webbtjänst där du kan se hur snötrycket ser ut i vårt avlånga land just nu. 

SMHI snölast

Tips! RUT-avdraget gäller vid takskottning

Om du som privatperson väljer att leja ett företag så gäller RUT-avdraget för arbetskostnaden vid takskottning.