Skadedjur

Har du problem med skadedjur eller ohyra i ditt bostadshus? Om du har ditt bostadshus försäkrat hos oss i Länsförsäkringar Jämtland kan du via saneringsföretaget Nomor få hjälp med att sanera din bostad.

Under sommaren är det vanligt att getingar bygger bo i eller omkring våra hus och under de kallare månaderna kan man få besök av gnagare i källaren. Har du rest i andra länder är risken att få med sig vägglöss hem i resväskan ganska stor.

Vad täcker din försäkring?

Om du har en försäkring hos oss för bostadshus eller fritidshus, så ingår skydd för sanering av bostadsohyra och skadedjur inom och i direkt anslutning till bostadshuset. Om du har en gårdsförsäkring täcker din försäkring sanering av skadedjur i bostadshuset men inte övriga byggnader på gården. Om du bor i en hyreslägenhet ska du kontakta din hyresvärd eller fastighetsägare om du får problem med skadedjur.

Skadedjur kan till exempel vara aktiva getingbon, levande myror, råttor och möss. Försäkringen täcker sanering av lösöre inom bostadshuset med undantag för kläder, textilier och matvaror. Kostnaden för sanering ska inrymmas i försäkringsbeloppet och inte överstiga egendomens värde.

  • Du betalar ingen självrisk vid sanering av skadedjur eller ohyra.

Vad täcker inte din försäkring?

Försäkringen täcker till exempel inte kostnader för byggtekniska åtgärder som håltagning i väggar och golv eller skador uppkomna i samband med att du har haft problem med skadedjur eller ohyra.

Gå gärna igenom villkoren och försäkringsbrevet för din boendeförsäkring. I villkoren under momentet L Skadedjur finns information om vad som gäller för just din försäkring.

Läs mer om vad som ingår i din boendeförsäkring

Förebyggande åtgärder mot möss och råttor

Broschyr med tips och råd från Nomor

Det finns flera olika arter av både möss och råttor, men de vanligaste skadegörarna i Sverige är husmusen och brunråttan. Vid kallare årstider händer det även att skogsmössen söker sig in i våra bostäder. Möss och råttor är allätare och kan hitta mycket godsaker i våra hus och hem om vi inte ser till att förvara eller hantera det på rätt sätt.

Ladda ner och läs Nomors broschyr med tips och råd

Så undviker du att få med dig vägglöss hem från resan

Det är inte så många som vet hur man ser tecken på vägglöss. Några kännetecken är; svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus.

Människor drabbas väldigt olika av betten från vägglöss. Vissa får stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Men ingenting tyder på att lusen överför sjukdomar.

Vi har samlat lite råd och tips så att du kan undvika att få med krypen hem från resan.

Tips och råd om vägglöss

Om Nomor

Nomor AB är ett rikstäckande svenskt aktiebolag, verksam inom skadedjurskontroll, matsäkerhet, miljö/hus och hem.

Bolaget är uppdelat i sju regioner där region norr består av Jämtlands-, Västernorrlands-, Västerbottens- och Norrbottens län. Nomor har lokalkontor i Östersund, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Boden.

På Nomors webbplats hittar du bra information om hur du kan förebygga skadedjur.

Råd och tips

Vad är skadedjur?

Vid problem med ohyra eller skadedjur

Om du upptäcker ohyra eller skadedjur i din bostad ska du kontakta saneringsföretaget Nomor och göra din skadeanmälan direkt till dem.

Gör så här:

  • Gör en skadeanmälan hos Nomor. Ha ditt försäkringsnummer i beredskap  när du gör din anmälan.
  • Du kontaktas av en saneringstekniker för att boka tid för genomgång.
  • Under genomgången beslutas vilka åtgärder som krävs för att komma tillrätta med skadedjursproblemet, till exempel sanering.

Skadeanmälan via webben

Öppet dygnet runt.

Anmälan via telefon: 0771-122 300
Öppet vardagar kl 07.00-17.00

Du kan se ditt försäkringsnummer i appen

Våra digitala tjänster

Som kund hos oss kan du ladda ner och använda vår app. Du behöver inte vara bankkund för att använda appen, den är användbar även för dig som försäkringskund. I appen hittar du dina försäkringar, skadeanmälan och vad du gör om du är utomlands och olyckan är framme.