Motorcykelförsäkring

En försäkring som anpassas efter dina behov

Räkna & köp motorcykelförsäkring

Exempel ABC123
För att ge dig rätt pris behöver vi ditt person- eller organisationsnummer
Så behandlar vi personuppgifter
 • Maskinskador ersätts upp till 5 år eller 5 000 mil
 • Assistans dygnet runt vid driftstopp
 • MC Smart för dig som är säkerhetsmedveten
Informationen gäller för Länsförsäkringar Jämtland

Om motorcykelförsäkring

MC-försäkringar som anpassas efter dina behov

En motorcykelförsäkring behöver du för att skydda dig själv, din motorcykel och dina medtrafikanter. Alla motorcyklar ska enligt svenskt lag ha en trafikförsäkring som är grunden i försäkringen. Utöver det kan du välja att halv- eller helförsäkra den.

Räkna & köp försäkring

Läs mer i förköpsinformationen om vår försäkring för Motorcykel

Vi har tre försäkringar du kan välja mellan beroende på hur du använder din motorcykel.

 • MC Smart
 • Årsförsäkring
 • Basförsäkring

MC Smart

MC Smart vänder sig till dig som är extra säkerhetsmedveten. Du använder skyddsutrustning, låser in motorcykeln på natten och lånar bara ut motorcykeln inom familjen du bor med. I gengäld blir priset på försäkringen lägre.

Med MC Smart får du en årsförsäkring med säsongsvarierat pris. MC Smart kan du köpa som hel- eller halvförsäkring.

Årsförsäkring

Den här försäkringen passar dig som vill köra din motorcykel under hela året och inte ställa av den, exempelvis under vintern. Årsförsäkringen är billigare än Basförsäkringen. 

Årsförsäkringen kan du köpa som trafik-, halv- eller helförsäkring.

Vad händer om jag säljer under året?

Om du har vår årsförsäkring och säljer din motorcykel eller avregistrerar den kan du få tillbaka en del av försäkringskostnaden. Däremot kan du inte få tillbaka pengar om du enbart ställer av den. 

Basförsäkring

Vår basförsäkring passar dig som ställer av och på din motorcykel inför höst och vår. Basförsäkringen kan du köpa som trafik- halv- eller helförsäkring.

Tänk på att

Du måste försäkra din motorcykel från och med samma dag du köper den, den tidigare ägarens försäkring gäller inte.


Vad ingår i försäkringen?

Innehåll Självrisk Helförsäkring Halvförsäkring Trafikförsäkring
Trafik
Personskador och skador på andras egendom. 
1 000 kr Ja Ja Ja

Brand
Skador vid brand, åsknedslag eller explosion.

1 500 kr Ja Ja  
Glas
Vid skador på kåpans glas genom exempelvis stenskott.
35 % av skadekostnaden, lägst 1 000 kr Ja Ja  
Stöld
Om din motorcykel blir stulen eller skadas vid inbrott. 
3 000 kr* Ja Ja  
Assistans och räddning
Bärgning, räddning om din motorcykel råkat ut för driftstopp, blivit stulen eller skadats under färd.
1 200 kr Ja Ja  
Rättsskydd
Advokat- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist efter till exempel en trafikskada.
20 % av kostnaden, lägst 1 000 kr Ja Ja  

Maskinskada
Skador på exempelvis motor, startmotor, generator och kylsystem. Gäller för tvåhjuliga motorcyklar som är högst fem år gamla eller som har körts längst 50 000 kilometer.

5 000 kr Ja Ja  

Kris
Om du behöver träffa en psykolog efter till exempel en trafikolycka.

Ingen självrisk Ja Ja  

Vagnskada
Skador på din motorcykel vid en trafikolycka, även om felet är ditt. Du kan också få ersättning vid så kallad annan yttre olyckshändelse, till exempel vid dikeskörning och skador när motorcykeln transporteras på släpvagn, tåg eller båt.

3 000 kr eller 8 000 kr (du väljer självrisk) Ja    

 *Om din motorcykel blir stulen när den har en aktiverad spårningsutrustning som vi godkänt, slipper du självrisken helt.

Vad påverkar priset?

Varje motorcykelägare som är försäkrad hos oss ska ha ett så rättvist pris som möjligt. Därför tar vi hänsyn till följande faktorer:

 • Motorcykelns vikt, motorstyrka och årsmodell
 • Var du bor
 • Din ålder
 • Vilken självrisk du väljer

Tänk på att...

Försäkringen gäller för dig som försäkringstagare och dem som är passagerare eller förare av din motorcykel. Försäkringen gäller inte om du registrerar och försäkrar motorcykeln på en annan person än ägaren.

Gäller försäkringen utomlands?

Vår motorcykelförsäkring gäller i alla EU- och EES-länder. Försäkringen gäller även i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. De länder som är anslutna hittar du på Trafikförsäkringsföreningens webbplats. Trafikförsäkringen gäller dessutom alltid i hela världen för skador som ett svenskregistrerat fordon orsakat.

Trafikförsäkringsföreningen


Viktig information om motorcykelförsäkring

Här hittar du bland annat villkor och förköpsinformation och annan information som det är viktigt att du läser. Spara gärna ner eller skriv ut den så har du den tillgänglig.


Frågor & svar

 • Försäkringar

  Enligt Trafikskadelagen är motorcykelns ägare skyldig att ha en trafikförsäkring (om den inte är avställd). Trafikförsäkringsföreningen tar ut en hög avgift av ägare för den tid som mc:n är oförsäkrad.


  Hjälpte det här svaret dig? 1 av 1 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Har du MC Smart eller en Årsförsäkring behöver du inte ställa av motorcykeln utan har en försäkring som är anpassad för att du inte kör året om men den är ändå försäkrad för hela året. Om du däremot har en Basförsäkring hos oss ställer du av din motorcykel hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och om du har en halv- eller helförsäkring gör vi om den till en avställningsförsäkring som innehåller brand, glas, stöld, rättsskydd och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsäkring blir din försäkring vilande tills du ställer på den igen.


  Hjälpte det här svaret dig? 0 av 1 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Om du har en halv- eller helförsäkring får du ersättning för kostnader om motorcykeln blir stulen eller råkar ut för ett stöldförsök. Om stölden eller inbrottsförsöket skett på natten och du har en MC Smart får du full ersättning om motorcykeln var låst och inlåst. Om din motorcykel bara har en trafikförsäkring får du ingen ersättning om den blir stulen.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skadorna på det andra fordonet och personskador på dig och övriga inblandade. Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din motorcykel. Om det är det andra fordonet som orsakat olyckan ersätter det fordonets trafikförsäkring skadorna på dig och din motorcykel.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Du ställer på din motorcykel hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och vi ger då din motorcykel samma omfattning på försäkringen som du hade innan du ställde av den.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Nej, det behöver du inte. Transportstyrelsen meddelar oss att du sålt din motorcykel och vi avslutar då din försäkring. De pengar som blir över betalar vi tillbaka till dig.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Ja, det gör den. Din motorcykelförsäkring gäller i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet, däribland Frankrike. Utöver detta gäller din trafikförsäkring för personskador, oavsett vilket land i världen du befinner dig i. Försäkringen gäller om personskadan drabbat en svensk medborgare som har sin hemvist i Sverige och som varit med om en trafikolycka i ett svenskregistrerat fordon.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skadorna på det andra fordonet och personskador på dig och övriga inblandade. Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din motorcykel. Om det är det andra fordonet som orsakat olyckan ersätter det fordonets trafikförsäkring skadorna på dig och din motorcykel.


  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Det avtal du tecknade när du försäkrade din motorcykel hos oss gäller i ett år. Du kan byta försäkringsbolag vid din försäkrings årsförfallodag eller när du byter motorcykel. Detta gäller oavsett om du betalar din försäkring månads-, halvårs- eller årsvis.


  Hjälpte det här svaret dig?

Är du redan kund?

Logga in för att se dina försäkringar

När du loggar in på Mina sidor får du en överblick över dina aktuella försäkringar. Du kan också enkelt hantera din ekonomi med full tillgång till alla dina banktjänster.

 

Anmäl skada

Otur kan drabba vem som helst. Har du råkat ut för skada eller drabbats av inbrott kan du anmäla det direkt på sajten. 

Mer om skadeanmälan