Erika Enckell, Särvsjö Fjällmejeri, har tilldelats priset Ung Växtkraft i Jämtlands län

Erika som kommer från Medskogen har en gård i Särvsjön, knappt fyra mil norr om Hede. Där driver hon det egna företaget Särvsjö Fjällmejeri.

Erika lämnade punklivet i Paris för att bli bonde i Särvsjön

Vinnaren Erika Enckell är mathantverkare och bonde. Och punkare. Att vara punkare är en livsstil för Erika, något som nu för tiden mest sitter inuti än syns utanpå.

– För mig handlar det om att jag har en stark gör det själv-anda, jag klarar mig själv och jag vågar bryta normer och göra som jag vill. Och självklart är det punk i ostarna jag tillverkar, säger Erika Enckell.

Erika som kommer från Medskogen har nu köpt en gård i Särvsjön, knappt fyra mil norr om Hede. Där driver hon företaget Särvsjö Fjällmejeri. Hon flyttade in i december med sina 11 kor, en hund och en katt. Målet är att ha ett tiotal mjölkkor och att öka produktionen från cirka ett ton ost per år till ungefär det dubbla. En liten butik på gården ska det bli, men Erika vill öka volymerna till restauranger och delikatessbutiker. Men för att få snurr på verksamheten på den nya gården är det mycket jobb att göra.

– Det är en gammal getgård med ett mejeri. Men jag behöver renovera och bygga om ladugården för att förenkla och anpassa efter min verksamhet. Av ekonomiska skäl behöver jag dessutom göra det mesta själv så det tar tid, konstaterar Erika.

Om priset Ung Växtkraft säger Erika:

– Jag blev väldigt, väldigt förvånad och verkligen jätteglad! Jag har slitit som f-n så det här är verkligen en rejäl uppmuntran som motiverar mig att fortsätta arbeta hårt!

Juryns motivering lyder:

"Erika Enckell lämnade storstadslivet i Paris och drog hem till Härjedalen - från nitar och punkliv till bonde och mejerska. Erika har med sin starka drivkraft utbildat sig inom mathantverk och tagit tillvara all den kunskap och hantverkskompetens som läromästaren Alf Wagenius delat med sig av, och nu driver hon Särvsjö Fjällmejeri. Erika är en sann förebild som bidrar till en levande landsbygd, på många sätt. Och med namn på ostarna som "Tommy Tommy" och "Ebba Grön" kan man nästan ana att Erikas ostar rockar riktigt fett!"

 

Om priset

Sedan 2011 har Länsförsäkringar i samarbete med LRF Ungdomen delat ut ett nationellt pris till en ung entreprenör på landsbygden i Sverige. Sedan 2017 delas priset ut lokalt i Jämtlands län och vinnaren utses bland de unga landsbygdsentreprenörer i Jämtland som nominerats till det nationella priset. Länsförsäkringar Jämtland, LRF Ungdomen i Jämtland och LRF Jämtland utgör jury.

Läs mer om årets riksvinnare

Se alla nyheter