Premiepension

En del av den allmänna pensionen

Hur mycket får du i pension?

Med hjälp av Pensionsprognosen kan du få en bild av hur mycket du behöver spara för att nå din önskade pension.

Flytta ditt pensionssparande till oss

Vi hjälper dig med att flytta din pension till oss.

Om premiepension

Premiepension

Vad är premiepension?

Den allmänna pensionen är den del av din inkomst som staten sparar till din pension. 2,5 procent av de pengarna går till din premiepension där du själv kan välja vilka fonder pengarna ska placeras i. 

Om du har många år kvar till pensionen kan du välja aktiefonder som kan ge större avkastning över tid, när du närmar dig pensionen kan det vara smart att minska riskerna i ditt sparande. Dina val av fonder kan påverka ditt pensionssparande med flera hundra tusen, därför hjälper vi dig att hitta rätt placeringar.


Så här väljer du fonder för din premiepension

Gå in på vårt fondtorg och välj de premiepensionsfonderna som du vill ha. Ett tips är att titta på och jämföra historisk värdeutveckling, risknivå och fondavgift.

Skriv ner fondnumret för de fonder du önskar välja.

Gå till Dina pensionssidor på Pensionsmyndigheten och registrera dina val. Du kan logga in med hjälp av e-legitimation, bank-ID eller personlig kod.

Om du inte gör ett aktivt val sätts beloppet in i en fond som heter Såfa och förvaltas av sjunde AP-fonden.

Våra fonder för din premiepension

Du väljer fonder hos pensionsmyndigheten och du kan välja upp till fem olika fonder för din premiepension. Du kan byta fonder när som helst och hur ofta du vill utan kostnader eller skattekonsekvenser.

Dina val av fonder kan påverka ditt pensionssparande med flera hundra tusen, därför hjälper vi dig gärna med att hitta rätt placeringar. 

Vi har ett enkelt och bekvämt alternativ som automatiskt anpassar sig till din ålder. Dessa fonder hittar du under Länsförsäkringar Sparmål 2010- osv.

Här hittar du alla våra fonder för premiepension

Läs mer om hållbart pensionssparande


Föra över premiepensionen till någon annan

Makar och registrerade partners kan överföra premiepensionen till varandra. Det kan vara bra om exempelvis den ena partnern arbetar deltid. Ansökan ska vara inne hos Pensionsmyndigheten senast sista januari för det år som överföringen ska börja gälla.

Blanketten finns att hämta på deras hemsida. Du kan enbart föra över kommande pensionsrätter och det går inte att få tillbaka redan överförd premiepension.

Efterlevandeskydd för premiepensionen

Du kan välja att din premiepension ska fortsätta att betalas ut till din make om du skulle avlida. Det gäller även till sambo som du har eller har haft barn med och registrerad partner eller sambo som du tidigare varit gift med och flyttat ihop med igen.

Du kan begära efterlevandeskydd samtidigt som du ansöker om att din premiepension ska börja betalas ut. Om du inte har efterlevandeskydd går sparkapitalet till andra premiepensionssparare.


Tips för högre premiepension

  • Se över placeringen minst en gång per år.
  • Byt fonder om du inte är nöjd.
  • Fördela pengarna över olika tillgångar och geografiska områden för att minska risken.
  • Välj till största del aktiefonder om du har många år kvar till pensionen.
  • Flytta över kapitalet stegvis från aktiemarknaden till räntefonder några år innan utbetalningarna ska börja för att minska risken för nedgång.