En av fyra lägenheter i Östersund saknar brandvarnare

Under året har Länsförsäkringar Jämtland i samarbete med bostadsrättsföreningar gjort så kallade trygghetsgenomgångar i drygt 500 lägenheter i Östersund. En överraskande stor andel saknade brandvarnare, en brist som kan vara direkt livsfarlig.

Ida Nääs, skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland.
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

Under en trygghetsgenomgång går man igenom hela lägenheten eller huset och försöker hitta brister för att undvika till exempel vattenläckage eller brand. Både vatten och eld kan ställa till med stora besvär och eld kan vara direkt livsfarligt.
– Brandvarnare är vårt viktigaste skydd i hemmet, det borde vara lika självklart som bilbälte. Att det saknas helt är både överraskande och allvarligt, säger Ida Nääs skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland.

Lägenheterna som gåtts igenom ligger i Östersunds kommun och tillhör flera bostadsrättsföreningar. En knapp fjärdedel av dem saknade helt brandvarnare. Slarv, okunskap och möjligen lite lathet kan vara bristens orsak. I flera lägenheter har det synts spår av brandvarnare men som av någon anledning plockats ned och sedan aldrig kommit upp igen. Även i helt nyrenoverade lägenheter saknades brandvarnare.
– Möjligen har de börjat pipat när batteriet varit på väg att ta slut och så har de plockats ner men tyvärr inte kommit upp igen, säger Ida Nääs.

December och januari är månaderna då bränderna är flest. I Länsförsäkringar Jämtlands statistik är antalet ungefär 50 procent fler än jämfört med övriga delen av året. Tända ljus, en mysig julbrasa och mycket gott som tillagas på spisen hör julen till men är också det som ökar risken för bränder. Köket är den vanligaste platsen i hemmet där en brand börjar både i lägenheter och villor.

Även när en brand inte är livshotande så är skadorna alltid besvärliga. Rök och sot kan förstöra mycket inte bara i den egna lägenheten utan även närliggande. Budskapet från Ida Nääs är tydligt. Skaffa brandvarnare och flera stycken.
– Att upptäcka en brand tidigt är det absolut viktigaste. Brandvarnare räddar liv och skyddar dig och dina nära och kära, säger Ida Nääs.

Tips för brandvarnare

  • Skaffa dem! Ju fler desto bättre. Minst en som är centralt placerad och komplettera med ytterligare brandvarnare i varje sovrum.
  • Komplettera med brandsläckare och brandfilt.
  • Glöm inte att testa dem regelbundet och kom ihåg att brandvarnaren är en förbrukningsvara. Efter ungefär 10 år ska de bytas ut.
  • Den egna och andras säkerhet är alltid viktigast när det börjar brinna. Saker går för det mesta att ersätta.

 

Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 13 handlar om att bekämpa klimatförändringar och att förebygga skador är en del i det arbetet.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden