Så klarar du värmeböljan

Nu blir det sol och värme med upp till 30 grader och SMHI aviserar eventuell klass 1 varning för höga temperaturer för stora delar av Sverige från torsdag. Långvarig värme innebär hälsorisker för oss människor och kan i värsta fall orsaka dödsfall bland äldre och sjuka.  – Vi kan lära oss mycket av exempelvis sydeuropéerna och helt enkelt ta det mycket lugnare och hålla oss i skuggan när det är som varmast, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar. 

Bild Susanne Fagerberg

Värme är en stor påfrestning för kroppen och särskilt känsliga är äldre, sjuka, gravida, och små barn. Att ta det lugnt och dricka vatten, äta mycket grönsaker och frukt samt söka skugga är främsta sätten att undvika överhettning och vätskebrist. Äldre personer blir lättare uttorkade då de inte alltid kan dricka så bra själva eller inte känner sig törstiga.

– Även djuren behöver extra omtanke. Ta till exempel med vatten till hunden under längre promenader, de kan vara ännu känsligare än människor för överhettning, säger Susanne Fagerberg.

Baksidorna med långvarig värme och torka blev mer uppenbara för svenskarna förra sommaren 2018. Klimatförändringarna kommer att innebära att heta och torra perioder blir vanligare även i vår del av världen.

– Många har kanske fortfarande inte förstått hur allvarligt det kan bli med värmeböljor. Det får konsekvenser för människor, djur, växtlighet, och grundvatten - vi måste lära oss ett annat beteende, säger Susanne.

Risken för åska och stora skogsbränder ökar också. Dra ur sladden under åskoväder för att undvika förstörda elektronikprylar och undvik att grilla och elda ute i naturen. SMHI bedömer risken för bränder i skog och mark som stor och det ökar under veckan med det allt varmare vädret.

Råd vid värmebölja

• Håll dig i skuggan, se till att även djuren kan få skydd från solen.
• Ansträng dig inte i onödan och vila gärna mitt på dagen när det är som varmast.
• Drick vatten, ät gärna grönsaker och frukt som också innehåller mycket vatten. Undvik söta drycker och lightdrycker. Vätske-ersättning kan behövas.
• Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, det är ett tecken på att du behöver dricka mer.
• Ta en kall dusch eller ett bad för att hålla dig sval, en blöt handduk kring handleder, nacke eller huvudet är också bra.
• Skydda huvudet mot solen med en hatt
• Stäng och täck för fönster på dagen för att hindra solen att värma upp bostaden.
• Vädra på natten när det är lite svalare.

Symtom på vätskebrist
Vid vätskebrist kan du känna dig yr och trött, få huvudvärk och känna dig torr i munnen. Drick genast, gärna vätske-ersättning, och vila. 

SMHIs varningskriterier för höga temperaturer
• Varning klass 1 för mycket höga temperaturer utfärdas om prognosen visar maximitemperaturer på 30 grader eller mer tre dagar i följd.
• Varning klass 2 för extremt höga temperaturer utfärdas om prognosen visar maximitemperaturer på 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt 33 grader eller mer tre dagar i följd.

Kontakt:
Susanne Fagerberg, naturskadespecialist Länsförsäkringar, 070-609 56 89, susanne.fagerberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars pressjour, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Se alla pressmeddelanden