Dokument & länkar

Färre hemförsäkringar där behoven är som störst

I Sverige är det cirka 400 000 personer som saknar hemförsäkring, visar SCBs statistik. – Ironiskt nog är det i de mest brottsutsatta områdena som merparten av dessa personer bor, säger Anna Dahlström, skadeförebyggare på Länsförsäkringar och deltagare på Järvaveckan på fredagen.

Anna Dahlström berättar att av de 400 000 som lever utan en hemförsäkring så är de allra flesta nya svenskar, men också personer på äldreboenden och studenter ingår i statistiken.

– Det är fler personer än vad som bor i Malmö. Och de riskerar att förlora allt de äger vid ett inbrott eller vid en brand, säger Anna Dahlström.

Hon misstänker att det är flera faktorer som ligger bakom att de mest utsatta saknar försäkring.

– Om familjen lever med små marginaler är det lätt att prioritera bort sin hemförsäkring, men jag tror också att vi i försäkringsbranschen måste bli bättre på att informera om hur en försäkring fungerar och framför allt på fler språk, säger Anna Dahlström.

För de som inte har en hemförsäkring är det ännu viktigare att själv skydda sig mot inbrott, bränder och vattenskador.

– Stöldskyddsföreningens statistik visar att Grannsamverkan kan minska otryggheten i ett område. Grannsamverkan minskar antalet inbrott i området med i genomsnitt 36 procent och att har en bättre effekt i lägenhetsområden än i villaområden. Trots detta är Grannsamverkan mycket vanligare i villakvarter, säger Anna Dahlström.

För ytterligare information kontakta:

Anna Dahlström, skadeförebyggare, Länsförsäkringar, anna.dahlstrom@lansforsakringar.se, 08-588 40 000

Länsförsäkringars pressjour, 08-588 41850, press@lansforsakringar.se

Se alla pressmeddelanden

Dokument & länkar