Av: Julia Persson

Oro på bostadsmarknaden

Inflation, ökade energipriser och stigande räntor har gjort att det är oroligt på bostadsmarknaden just nu: - Det har helt klart blivit tuffare. Vi märker att priserna dippar och att affärerna tar längre tid. Något som i sin tur gör att kunder som går i säljtankar känner en ökad oro, säger Tomas Nilsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Halmstad.

Tomas Nilsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Halmstad.
Tomas Nilsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Halmstad.

Efter att bostadspriserna stadigt stigit under de senaste åren och inte minst under pandemin kan vi nu se en ny marknad på intågande. Fler objekt ligger ute och försäljningar tar längre tid.

Svårt för säljaren
Den oroliga bostadsmarknaden är inte helt oväntat mest påtaglig hos de som går i säljtankar. Så hur ska man då tänka om man funderar på att sälja sin bostad framöver? Tomas Nilsson ger sin syn på saken:

- Det är såklart en svår fråga, men min rekommendation är att tänka långsiktigt. Var ser du dig själv bo om 3-4 år? Sen är mitt tips att sälja innan man köper nytt. Då köper och säljer du i samma marknad så skulle du får mindre betalt för din bostad än du tänkt så betalar du förhoppningsvis mindre för den nya också.

Be din mäklare om råd
Det man kan säga är att det inte finns några självklara svar på hur eller vad man ska göra. Det är helt enkelt så att "det beror på". Hur bor du idag? Vad har du för ekonomiska förutsättningar? Ska du återinvestera i ny fastighet efter försäljning? Frågorna är många och svaren ännu fler:

- Det bästa för dig som går i säljtankar är att kontakta din mäklare för tips och råd. Då kan ni tillsammans ha en dialog om vad som passar dig, din livssituation och dina behov bäst. Vi har koll på marknaden och kan hjälpa dig hela vägen, oavsett om det är skarpt läge och dags för försäljning eller du bara vill ha tips och råd, säger Tomas Nilsson.

Se alla nyheter