Boosta din pension eller att kickstarta ditt nya buffertsparande

Är du en av de 2 455 172 personer som har deklarerat digitalt och nu ska dela på drygt 18,3 miljarder i årets skatteåterbäring. Kanske funderar du på vad du ska göra med pengarna du snart har på ditt konto? Resa, shoppa eller renovera? Det finns andra (och smartare?) sätt att använda pengarna på. Exempelvis att boosta din pension eller att kickstarta ditt nya buffertsparande.

Trifa-Emma-skatteaterbaring-tips

Den som bor i Stockholm får mest (8 427 kronor) och den som bor i Örebro minst (6 289 kronor) av samtliga län.

Pengarna betalas ut mellan 7 och 9 april till alla som har anmält bankkonto till Skatteverket. För att få skatteåterbäringen redan nu i april krävdes att man deklarerade digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.

– Fråga någon pensionär i din närhet om de ångrar att de har pensionssparat. Svaret blir troligen nej, och snarare att de ångrar att de inte sparade ännu mer. Vi människor är helt övertygade om att vi kommer spara mer nästa år, men så när nästa år väl är här så gör vi inte det, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

– Se skatteåterbäringen som en möjlighet att komma igång med ditt sparande eller utöka det befintliga. Om du använder pengarna som en buffert eller till ett långsiktigt sparande spelar ingen större roll – det viktiga är att få in rutinen att lägga undan pengar när du får ett oväntat tillskott, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Trifa och Emmas bästa tips på hur du boostar din pension och ditt sparande:

1. Ett bra startkapital

För dig som inte riktigt kommit igång med det långsiktiga sparandet till pensionen är skatteåterbäringen ett bra tillfälle att börja och ge pengarna tid och möjlighet att växa.

2. Månadssparande

Det enklaste tricket för att sparandet ska bli av. Skapa en automatisk överföring av ett bestämt belopp, varje månad, till ett långsiktigt sparande (till exempel på ett ISK eller en kapitalförsäkring). Gör överföringen samma dag du får lön så minskar risken för att du ska nalla av pengarna innan de förts över till det andra kontot.

3. Jobba

Kom in i arbetslivet tidigt, var angelägen om att pusha upp din lön medan du arbetar och arbeta för en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Saknas tjänstepension bör du ta upp frågan med din arbetsgivare och förhandla om det. Antigen ska du förhandla om att få högre lön så du kan avsätta själva pengar till pension eller se till att få tjänstepension.

4. Skriv ett kontrakt med dig själv

Att skriva ner sina löften för sig själv har en kraftfull psykologisk påverkan. Du kan till exempel lova dig själv att din nästa lönehöjning ska sättas av helt till din framtida pension eller att använda beloppet till att börja månadsspara.

5. Investera i dig själv

Byt ut synlig konsumtion som exempelvis kapitalvaror, smycken och kläder till osynlig konsumtion som fritid, försäkringar eller långsiktigt sparande exempelvis till pensionen. Även om den synliga konsumtionen kan förknippas med status eller kortsiktig tillfredställelse så är den osynliga konsumtionen en investering i dig och din framtid.

Se alla nyheter