Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Det ska kännas både lustfyllt och spännande att köpa ny bostad även om det är en hel del att tänka på, säger Stojan Lukic, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Halmstad.

Pappa hjälper pojke att cykla.
 1. Leta bostad

  Fundera över hur du vill bo, vilket område och vad som är viktigt för dig och din familj när det gäller boendet. Besök Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för att få vägledning eller för att hitta ditt nästa boende.

   

  Börja med att göra en bolånekalkyl och se vad din boendekostnad blir. Då vet du hur mycket du har råd med och kan fokusera på rätt bostad. Kom ihåg att räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och även marginal för räntehöjningar.

   

  Det är också klokt att fundera på hur stor del av hushållsbudgeten som ska få gå till boendet, livet är så mycket mer än bara bostad.

 2. Få lånelöfte

  Ha alltid med ett lånelöfte när du går på visning, då vet du hur mycket du kan få i bolån och hur långt du kan gå om det blir en budgivning.

 3. Gå på visning

  På visningen får du möjlighet att känna efter om bostaden passar dig. Ta gärna med en lista med frågor att ställa till mäklaren.

   

  Kom ihåg att du har undersökningsplikt när du köper en bostad. En del bostäder är redan besiktigade när du kommer på visningen, men ibland behöver du göra en egen besiktning för att känna dig trygg med att det inte döljer sig fel som kan bli kostsamma för dig.

 4. Delta i budgivning

  Om flera är intresserade av samma bostad kan det bli budgivning, därför ska du alltid ha med dig ett lånelöfte när du går på visning. Mäklaren berättar hur budgivningen går till och vad du ska tänka på.

 5. Kontakta oss

  När du har bestämt dig för en bostad och kommit överens om priset är det dags att kontakta oss innan du skriver på köpekontraktet. Vi behöver först godkänna bostaden och sedan är det dags att betala handpenningen på 10 procent.

   

  Vi går igenom ett låneupplägg utifrån dina behov. Du kanske behöver ett handpenningslån eller ett överbryggningslån? Nu görs också ditt lånelöfte om till en låneansökan. Vi hjälper dig också med pantbrev och lagfart.

 6. Ansök om lån

  Om alla uppgifter stämmer från ditt lånelöfte går det snabbt att ordna lånet och alla papper. När din låneansökan är beviljad får du hem ett erbjudande som du skriver under och skickar tillbaka till oss.

 7. Grattis till ditt nya boende!

  På tillträdesdagen, när du får tillgång till din nya bostad, träffas du, säljaren och mäklaren för att göra ägarbytet. Ni går igenom alla papper, skriver under köpebrev, dina lån betalas ut och hela köpesumman betalas. Sedan får du nyckeln till din nya bostad.

  Glöm inte att ordna med Bo kvar bolåneskydd och hemförsäkring i god tid innan tillträdet, vi hjälper dig självklart med helheten. Osäker på vilken försäkring du behöver? Jämför hemförsäkring och se vilken som passar dig bäst.