2017 år pristagare från vänster Birgitta Notlöf, akademins preses Lena Sommestad, Jimi Vall Peterson, Johanna Andersson och Ingmarie Müller-Uri. Foto Barbro Odelberg

Hallands Stora Akademipris 2017 till Birgitta Notlöf

2017 år pristagare från vänster Birgitta Notlöf, akademins preses Lena Sommestad, Jimi Vall Peterson, Johanna Andersson och Ingmarie Müller-Uri. Foto Barbro Odelberg

Årets Stora Akademipris i Halland har tilldelats Birgitta Notlöf – kvinnan som i 25 år ägnat sig åt att hjälpa invandrar- och flyktingkvinnor till en bättre start i det nya landet.

Birgitta Notlöf, som är född och uppvuxen i Halmstad, fick sitt pris med följande motivering:

"Birgitta Notlöf tilldelas Stora Akademipriset 2017 för sitt engagemang
och sin tro på skapandets kraft för att höja invandrar- och flyktingkvinnors
möjligheter till utbildning och självtillit i en ny värld."

Startade föreningen Livstycket

"Att tro på kraften i skapandet" är ledord för Birgitta Notlöf, som redan 1992 startade den ideella föreningen Livstycket. Livstycket – detta plagg som en gång värmde och stödde kvinnor.

Idag är Livstycket ett kunskaps- och designcenter i Tensta. Visionen är att vara en plats där invandrare och flyktingar byter erfarenheter, lär sig språk och får en ökad självkänsla. Genom att kombinera konstnärlig verksamhet med teoretisk undervisning får orden en funktion, en verklighet och ett sammanhang. Skaparlust, kunskap och vilja är ovärderliga ingredienser för att kunna bilda sig en framtid och en bättre tillvaro.

Livstyckets verksamhet har förgreningar över hela världen.

Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelas den eller de som gör framstående insatser enligt Akademins syfte för forskning och utveckling, eller för företagssamhet och näringsliv med anknytning till Halland. Priset finansieras av Länsförsäkringar Halland.

Se alla nyheter