Lån till lantbruksfastighet

Ska du köpa gård? Att låna till en gård eller lantbruksfastighet är lite mer komplicerat än ett vanligt bolån. Men du kan vara lugn, våra rådgivare hjälper dig hela vägen oavsett om du lånar till ett boendelantbruk eller ett produktionslantbruk.

Lån till lantbruksfastighet

Du som äger eller planerar att köpa en lantbruksfastighet kan låna upp till 85 procent av fastighetens värde. Vi hjälper dig med rådgivning, oavsett om du ska köpa din första fastighet, utöka din verksamhet, eller investera med din fastighet som säkerhet.

Hitta din lokala rådgivare

Så här går det till

  1. Ta reda på hur mycket du kan låna
    Kontakta oss så att vi kan räkna på lån utifrån just dina förutsättningar. Vi kommer fråga dig om hur din gård ska användas, om den enbart är för boende eller om du planerar att bedriva verksamhet på gården till exempel. Detta för att vi ska kunna erbjuda ett lån som passar dig.

  2. Lånelöfte
    Vi tar fram ett lånelöfte baserat på dina förutsättningar, så att du vet hur mycket du har möjlighet att investera.

  3. Ansök om lån
    När du har vunnit en budgivning och har lånelöfte från oss är du välkommen att höra av dig direkt till din personliga kontakt så hjälper vi dig vidare med lånet. Tänk på att vi behöver godkänna fastigheten innan du skriver på några papper.

Vad är ett boendelantbruk?

Vi kallar det för boendelantbruk när du har en gård där du bor men inte bedriver lantbruksverksamhet. Det är Skatteverkets taxeringskod som styr om en fastighet räknas som lantbruk eller ej. Har ditt nya boende taxeringskod 120 går det som boendelantbruk, även om det ser ut som en vanlig villa. Det innebär att du inte kan få ett vanligt bolån utan behöver ett lån till lantbruksfastighet.

Tänk på att du som köper ett boendelantbruk automatiskt blir enskild näringsidkare. Du kan läsa mer om vad som gäller hos Skatteverket.
Till Skatteverket 

Försäkra din lantbruksfastighet

Du som köper en lantbruksfastighet behöver en Gårdsförsäkring. Den fungerar som en vanlig hemförsäkring och skyddar dig, dina saker, och själva fastigheten. Köp Gårdsförsäkring här.