Markant ökning av cykelstölder i Jämtland och Härjedalen

Cykelstölder i länet ökade med 29 procent 2020 jämfört med året innan visar statistik från Länsförsäkringar. Den genomsnittliga skadekostnaden, det vill säga hur mycket ersättning försäkringstagaren får, har också ökat med 13 procent. Mycket tyder också på att 2021 blir ett rekordår när det gäller cykelstölder.

Cykel i fjällmiljö
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

Cykeln som transportmedel och fritidssysselsättning har fått en högre status de senaste åren. Elcyklar och mer avancerade cyklar för terräng har också drivit upp genomsnittspriset för en cykel. I statistiken syns bara de stölder där försäkringstagaren har Länsförsäkringar Jämtland som försäkringsbolag. De faktiska antalet stölder i länet är betydligt högre.
– I länet har vi en stor cykelturism inte minst här i Åre med attraktiva cyklar för många tiotusentals kronor. Eftersom cykelturisterna kommer utifrån anmäls inte skadorna till oss som är ett lokalt bolag, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

Bilden av cykelstölder som ökar bekräftas av rikstäckande statistik från Stöldskyddsföreningen och siffrorna pekar på en fortsatt ökning även i år. 
– Vår bild är att intresset för cykel har ökat i och med fler hemestrar i pandemins kölvatten men även som transportmedel i vardagen. Fler och dyrare cyklar ger fler stölder, säger Anders Dahlén på Länsförsäkringar Jämtland.

Som cykelägare finns en del man kan göra för att både förhindra och försvåra stöld av sin cykel.

  • Skaffa ett godkänt och certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ramen och helst också hjulet. Men inte bara hjulet som går att plocka bort.
  • På dyrare cyklar kan du plocka bort och ta med sadeln som också är stöldbegärlig. Dessutom blir cykeln mindre stöldbegärlig utan sadel.
  • Har du en elcykel, ta bort batteriet!
  • Märk cykeln ordentligt, gärna med en DNA-märkning som gör att den går att spåra.

För den som köper en begagnad cykel har kraven skärpts. En köpare som köper en stulen cykel blir tvungen att lämna tillbaka cykeln när den rätta ägaren identifierat cykeln.
–  En DNA-märkning ökar chanserna att hitta och identifiera en stulen cykel även om andra kännetecken är borta. För den som köper en begagnad cykel är det jätteviktigt att be om till exempel kvitto. Köper man en begagnad cykel som visar sig vara stulen ska den lämnas tillbaka och man förlorar pengarna, säger Anders Dahlén på Länsförsäkringar Jämtland.

Hur gäller försäkringen när en cykel blir stulen?
– Det är viktigt att man är aktsam och har ett bra lås. Är man uppenbart oaktsam kan ersättningen bli betydligt lägre, säger Anders Dahlén på Länsförsäkringar Jämtland.

7 – 11 juli finns Länsförsäkringar Jämtland på plats i Åre och Åre Bike Festival där kan besökare titta på olika cykelevent, produkter och naturligtvis prata om stöldförebyggande åtgärder och försäkring.

 

Fakta- att köpa begagnad cykel
Be om kvitto eller annat som visar att cykeln är införskaffad på ett riktigt sätt. Är ramnummer bortfilat ska varningsklockorna ringa. Köper du en cykel som senare visar sig vara stulen kan du förlora både cykeln och de pengar du betalt för den.

Att köpa en begagnat elcykel ställer ytterligare krav på dig som köpare. Ett batteri innehåller mycket energi och kan vara brandfarliga. Kolla att batteriet inte har några synliga skador och att originalladdaren följer med. Att ladda skadade batterier eller med ”fel” laddare kan orsaka mycket allvarliga brandskador.

Fakta - förebygga cykelstöld
Många stölder är fortfarande impulsstyrda. Man behöver ta sig från A till B och ser en cykel med enklare lås på en mörk plats. Då hjälper enkla åtgärder som att låsa cykeln på en upplyst plats med folk i rörelse och inte minst ett ordentligt certifierat lås. Ta gärna in cykeln på nätterna.

En DNA-märkning ger ytterligare ett skydd och är till stor hjälp för att identifiera ägaren till en stulen cykel.

Statistik
Nedan är antalet anmälda stulna cyklar och den totala ersättningen för dem. Siffrorna gäller Länsförsäkringar Jämtland. Det faktiskt antalet stulna cyklar i länet är högre. En försäkringstagarna kan ha ett annat försäkringsbolag. Även statistik från SSF och BRÅ bekräftar ökningen.

År

Antal

Skadekostnad

2019 114 418 390
2020 160 677 544
 

Har du frågor?
Anders Dahlén, skadeförebyggare, Länsförsäkringar Jämtland
063 19 34 23

anders.dahlen@lfz.se



 

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden