Bättre sent än aldrig - så kommer du igång med ditt månadssparande

I år fyller Länsförsäkringars bank 25 år och vi har på den tiden hunnit bli Sveriges femte största bank. Hade du sparat 1250 kr varje månad sen 1996, då banken startades, hade du varit miljonär idag. Men om du missade att starta det där månadssparandet för 25 år sedan så är det inte för sent. Vår privatekonom Emma Persson tipsar om varför du ska komma igång med det där månadssparandet så snart som möjligt.

Tid är pengar – även på börsen

Det sägs ju som bekant att tid är pengar. Och det gäller i högsta grad när du sparar i aktier eller i aktiefonder. För när det kommer till att få pengar att växa är det framförallt två saker som hjälper dig på traven, tid och risk. Ju högre risk du tar och ju längre tid du har på dig – desto större chans att pengarna växer till något stort. Om du t ex hade sparat 1 250 kr i månaden på ett sparkonto med ränta (låg risk) sedan vår bank blev till 1996, så hade du haft 419 564 kronor på kontot idag. Men hade du sparat dem på börsen (hög risk) så hade du haft en miljon*. Så stor skillnad kan risk kontra ränta på ränta göra på din insättning över tid.

Fördelarna med månadssparande

Om du månadssparar i en aktiefond så köper du kontinuerligt fondandelar utan att behöva fundera så mycket på när det är rätt läge att köpa. Du investerar regelbundet utan att behöva tänka på det och kan faktiskt till och med vara glad över nedgångar på börsen, eftersom du då får nya andelar till lägre pris.

Om du sparar i exempelvis fonder eller andra värdepapper kan du göra det inom ramen för ett investeringssparkonto, ISK. Ett ISK är ett förmånligt sätt att spara genom att beskattningen är låg och du kan byta placeringar utan att först betala kapitalvinstskatt på exempelvis en såld fond innan du kan göra insättning i en ny fond, som du annars måste göra. För ditt ISK betalar du i stället en årlig schablonskatt baserat på statslåneräntan och inte på den verkliga värdeutvecklingen. Sparandet är inte låst och du kan göra insättningar och uttag när du vill, helt skattefritt. De är helt enkelt skattemässigt enklare och så länge räntorna är låga räcker det med en avkastning på ca 1,5 % för att det ska vara skattemässigt fördelaktigt att spara inom ramen för ett ISK.

Vad du behöver fundera på nu är hur du vill att ditt liv ska se ut år 2046, ytterligare 25 år framåt i tiden. Vill du fortfarande tänka ”det är lätt att vara efterklok”, eller ska du glädja dig åt att du var smart nog att starta ett sparande år 2021?

*Vi har räknat med att pengarna växte i takt med prisutvecklingen på Stockholmsbörsen under motsvarande tid.

Läs mer om allt du behöver veta kring ditt sparande.

Se alla nyheter