Sju av tio lastbilsförare anser att hastighetskameror gör att de håller hastigheten

Majoriteten av lastbilsförarna och andra åkare som kör själva i tjänst, anser att de håller hastighetsbestämmelserna både i tätorter och på lands- eller motorväg. Sju av tio anser att det är hastighetskamerorna som är anledningen till detta. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Hastighetskamerorna, så kallade ATK, har en klart bromsande verkan när åkeribranschen får uttala sig. Men antalet dödade i trafiken ligger fortsatt på en oönskad nivå och enligt Trafikverket visar mätningar att hastigheten inte hålls.

– Vi ser det som väldigt viktigt att yrkesförarna får ned hastigheten och föregår med gott exempel eftersom de fungerar som normgivande ute på vägarna. De har helt enkelt en positiv inverkan även på privatbilisterna. Vi skulle såklart också önska att polisen skulle ha större resurser och oftare skulle göra hastighetskontroller och stickprov ute på vägarna. Att hålla hastigheterna skulle bidra till att hundra personer inte mister livet varje år, säger Anders Wallstenius, motorspecialist på Länsförsäkringar

 

Om Länsförsäkringars undersökning


Undersökningen genomfördes genom telefonintervjuer av PFM Research bland 400 åkerier, varav 200 intervjuer med ägare och 200 intervjuer med lastbilsförare. Målgruppen bestod av åkerier i Sverige inom vägtransport och godstrafik med 5 anställda eller fler. Frågorna som ställdes:

  • Hur ofta anser du att ATK kameror gör att du kör enligt hastighetsbestämmelserna på landsbygden eller motorväg i tjänsten?
  • Hur ofta kör du enligt hastighetsbestämmelserna i stad och tätort i tjänsten?
  • Hur ofta kör du enligt hastighetsbestämmelserna på landsbygd eller motorväg i tjänsten?

För ytterligare information kontakta:
Anders Wallstenius, motorspecialist Länsförsäkringar, 08-588 413 06, anders.wallstenius@lansforsakringar.se´
Presskontakt, 08-588 41850, press@lansforsakringar.se

Se alla nyheter