Svag krona påverkar semestern

Den svenska kronan har försvagats de senaste åren och det påverkar dig som konsument på flera olika sätt. Om du åkte till New York på en weekendresa våren 2012 fick du nästan 150 dollar för varje svensk tusenlapp du växlade in. Om du ska göra samma resa idag får du ca 120 dollar för varje tusenlapp. Det är en av effekterna av den svaga svenska kronan.

Den svenska kronan har försvagats de senaste åren och det påverkar både svenska konsumenter och företag som handlar mycket med utlandet. Exportföretag gynnas av den svaga kronan, medan det blir dyrare för företag som importerar varor. Det senare kan i sin tur leda till att en del varor blir dyrare för kunderna i butikerna.

Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson ger sina fem bästa tips om vad man ska tänka på vid en svag krona.

Tips vid en svag krona

  • Din köpkraft minskar när du reser utomlands. Gör en budget för resan och sök på nätet för att hitta prisvärda hotell och resor.
  • Alla valutor har inte blivit dyrare för oss svenskar. Titta lite extra på valutakursen när du ska välja resmål.
  • Undvik importerade livsmedel så gott det går. Även ur klimatsynpunkt är det bra att försöka äta så lokalt producerad mat som möjligt.
  • Tänk på att varor utomlands blir dyrare – bra att veta om du handlar på utländska sajter.
  • Se gärna över dina investeringar. Ju fler länder du investerar i via exempelvis dina aktiefonder, desto mindre blir valutarisken.

Läs mer om vad Länsförsäkringar tror om svenska kronans utveckling >

Ring eller mejla mig gärna

 

Se alla nyheter