Så tryggar vi vår ekonomi inför pensioneringen

I år väljer vi att investera i aktier och fonder för att trygga ekonomin när vi slutar arbeta. Förra året ansåg vi att bostaden utgjorde den bästa investeringen. Det visar en undersökning Länsförsäkringar nyligen genomfört. Länsförsäkringar visar också hur ett antal populära investeringar har utvecklats under tio år. Se hela listan samt hur de mest populära sparformerna har utvecklats i separat bilaga.

Trifa

– Det är inte så konstigt att många upplevde bostaden som en bra investering när bostadsmarknaden såg ut som den gjorde för bara 12 månader sedan. Att så många idag ser värdepapper som en bra sparform, trots årets dalande börs, är glädjande att se. En bostad kan vara svårare att sälja om man behöver pengar, man måste ju ha någonstans att bo, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar och fortsätter;

Pensionssparande är en långsiktig investering där tiden mellan den första premieinbetalningen och den sista utbetalningen från försäkringen kan sträcka sig över flera decennier. Att fortsätta månadsspara i fonder trots börsras är extra bra just nu eftersom det är svårt att alltid pricka in rätt tillfälle att köpa, dessutom får du fler andelar för samma peng.

– Att den pensionen för de allra flesta svenskar kommer att uppgå till ungefär 60 procent av slutlönen börjar nu gå upp för många. Så för att kunna leva ett bra liv efter att vi slutat jobba börjar allt fler att planera in ett privat sparande och ta lite risk, för att öka sin ekonomiska trygghet och få mer pengar att leva på som pensionär.

Mer från undersökningen

FRÅGA: Vilket/vilka av följande påståenden stämmer in på dig? Flera svar möjliga

  • Bostaden är en trygg investering (58 %)                            
  • Jag tror på sikt att bostaden ger bättre avkastning än investeringar i exempelvis fonder eller värdepapper (31 %)
  • Jag är/jag räknar med att vara lågt belånad som pensionär och planerar att låna upp på mitt befintliga boende för att frigöra pengar. (10 %)
  • Inget av ovanstående (10 %)
  • Vet ej (6 %)

FRÅGA: Du svarade att du betraktar din bostad som pensionssparande. Var har du planerat att bo som pensionär?

  • Jag har inte planerat mitt boende när jag blir pensionär (49 %)
  • Jag planerar att sälja min nuvarande bostad och flytta till ett mindre boende. (15 %)
  • Jag planerar att flytta till seniorboende. (5%)
  • Jag är idag lågt belånad och planerar att låna upp på mitt befintliga boende (4%)
  • Jag har möjlighet att få en hyresrätt och planerar att sälja mitt nuvarande boende. (4%)
  • Jag planerar att flytta ut till ett fritidshus som jag/familjen redan äger. (2 %)
  • Annan planering (16 %)
  • Vet ej (5 %)

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus i november 2022 bland 1 033 personer i åldern 18 – 65 år. Deltagarfrekvensen var 57 procent.

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 41 850, press@lansforsakringar.se

 

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden