Brandvarnarens dag och fler brandsuperhjältar i länet

Den 1 december uppmärksammas Brandvarnarens dag, samtidigt pågår det utbildning i brandsäkerhet bland länets lågstadiebarn. Som brandsuperhjältar får barnen koll på hur man skyddar sig mot bränder och vad man gör om det börjar brinna.

Kunskap om eld och brandskydd är jätteviktigt redan i tidig ålder. Därför satsar Länsförsäkringar Östgöta på att under december bidra till utbildning i brandsäkerhet för länets lågstadiebarn. Alla lärare får material att använda i undervisningen och en tydlig målsättning:  så många barn och familjer som möjligt ska veta hur de agerar vid en brand och ha rätt skyddsutrustning hemma.

- Barn är nyfikna och vi tror på idén att lära sig om brandsäkerhet i tidig ålder, säger Helena Hellstén, ansvarig skadeförebygg, Länsförsäkringar Östgöta.

Tanken med Brandvarnarens dag är att få så många som möjligt att regelbundet testa sin brandvarnare. Men också att fokusera på brandsäkerhet generellt.

- Bränder i hemmet kan få tragiska konsekvenser, säger Helena Hellstén. Genom att förbereda sig på hur man ska agera vid en brand och även föra kunskapen vidare kan vi minska riskerna och begränsa skadorna. Vår förhoppning med Brandsuperhjältarna är också att barnen delar med sig av kunskaperna till resten av familjen.

Till sin hjälp har skolan ett enkelt utbildningsmaterial med lättförståeliga serieillustrationer. Förutom att öka kunskap om brand är förhoppningen att utbildningen ska leda till att fler har såväl brandvarnare som brandsläckare och brandfilt hemma.

Utbildningsmaterialet är framtaget i ett samarbete mellan Länsförsäkringar Östgöta och Räddningstjänsten i Östra Götaland.

Fem enkla råd om brandvarnare:

  • Montera brandvarnaren i taket.
  • Placera den minst en halv meter från närmaste vägg.
  • Testa brandvarnaren regelbundet, helst varje månad.
  • Byt eller kontrollera batteri varje år, om du inte har en med 10-årsbatteri.
  • Köp brandvarnare som är godkända och uppfyller svensk standard SIS EN 14604.
Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden