Fler båtolyckor i år – så kan du undvika att drabbas

Vår statistik visar en kraftig ökning av antalet båtskador under maj och juni, såsom grundstötningar och båtstöld, säger Klas Evensen, tf chef båtskador på Länsförsäkringar.

Bolagets egna siffror stämmer väl överens med andra observationer. Sedan flera år stöttar Länsförsäkringar Sjöräddningssällskapet, bland annat genom att donera båtar. Även för den ideella föreningen har antalet uppdrag under maj i år varit nästan dubbelt så många som under motsvarande period 2019.

- Vi ser ett samband mellan att semestra hemma och det fina vädret. Sol och värme lockar oss ut till havet och att testa på nya vattensporter så som vattenskoter. Det är därför viktigare än någonsin att vara förberedd om olyckan skulle vara framme, säger Adam Goll Rasmussen på Sjöräddningssällskapet.

Förbereda dig innan du åker ut med båten:

  • Berätta för någon att du tänker ge dig ut, och vilken tid du räknar med att komma tillbaka
  • Kolla utsikter för väder och vind
  • Givetvis alltid flytväst på
  • Se till att du kan larma om olyckan är framme – laddad mobiltelefon, plastat fodral till mobilen, laddare (powerbank)
  • Se till att alltid ha ditt sjökort till hands och GPS (se dig omkring - förlita dig inte helt på elektronisk utrustning)

Om olyckan skulle vara framme:

  • Larma via 112-appen, då positioneras du via appen – och SOS operatören ser vart du är.  
  • Om du råkar ut för motorhaveri till sjöss - så släng alltid i ankaret. 
Vår lokala närvaro är vår styrka – Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän grundades 1845 och är ett av 23 självständiga bolag i länsförsäkringsgruppen som ägs av sina kunder. Vi erbjuder person- och sakförsäkringar samt bank- och fondtjänster. Internettjänsterna är gratis. Vår skadejour är öppen dygnets alla timmar 365 dagar om året.

Se alla pressmeddelanden