Kostnaderna för medietjänsterna ökar men de går att minska

Den nya säsongen av TV-serien Game of Thrones bänkade många trogna fans framför en streamingtjänst när den nya säsongen nyligen släpptes. För hushåll på fyra personer kan utgifterna för att vara uppkopplad bli ganska kännbar. Och kostnaderna har ökat ganska mycket de senaste åren, rapporterar bland annat Konsumentverket.*

Emma Persson privatekonom Länsförsäkringar

När nyheten om att Game of Thrones senaste säsong ska släppas är det lätt att en ny streamingtjänst måste läggas till befintliga prenumerationer. Och måhända finns det en spelintresserad ungdom i hemmet som vill ha en streamingtjänsten för dataspel? Kanske glömmer den yngsta medlemmen i hemmet att det inte finns något wi-fi på skolan och kontantkortet måste fyllas på igen? Och så där håller det på säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Konsumentverket räknar med att kostnaden för medietjänster för ett hushåll är 2 343 kr per månad. Det inkluderar bland annat en prenumeration på dagstidning, mobiltelefoner, TV-avgift, en musiktjänst och en streamingtjänst. Posten i beräkningarna för streamingtjänster är endast 80 kronor och det vill jag hävda idag inte räcker långt för en vanlig barnfamilj, säger Emma Persson;

– Här är ett exempel som jag tror kan överensstämma med verkligheten:

Tjänst                                                                           Kostnad

TV-avgift                                                                       225 kr

Streamingtjänst 1                                                         139 kr

Streamingtjänst 2                                                           99 kr

Musiktjänst familj                                                        149 kr

Bredband & TV                                                         1 096 kr

Mobilabonnemang till hela familjen                          1 162 kr

Streamingtjänst för böcker familj                                 259 kr

Streamingtjänst dataspel                                                56 kr

Dagstidning                                                                  349 kr

Totalt                                                                        3 534 kr

Utöver detta tillkommer all hårdvara och tillbehör som också ”måste” köpas. Speldatorer, mobiltelefoner, konsoller, gamingstolar, skärmar, hörlurar, mikrofoner. Och är det inte roligt med en apparat i hemmet som man kan fråga hur vädret blir imorgon eller styra belysningen med? Många av de här utgifterna kan numera anses ingå i det som kallas skäliga levnadskostnader.

– Jag tror dock att familjer då och då ska summera och fundera över de teknik- och mediakostnader man har, säger Emma Persson. Här är fyra tips för bättre kontroll över mediekostnaderna:

  1. Används alla abonnemang som ni betalar för regelbundet?
  2. Är det nödvändigt att vara en ”early adopter” av t ex ny smart teknik i hemmet eller kan ni vänta tills priserna sjunker?
  3. Sparar vi till en buffert för utgifter av det här slaget eller riskerar vi att hamna i dyra avbetalningar hos elektronikkedjorna? Medvetenhet och ifrågasättande av kostnader är som vanligt nyckeln till en bättre privatekonomi.
  4. Skaffar du en streamingtjänst för att se en specifik serie, glöm inte att säga upp abonnemanget när du sett klart serien. Och provar du en gratismånad, tänk på att vissa serier bara sänds med ett avsnitt i veckan.

*Siffrorna är från 2017.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076-109 27 30
Länsförsäkringars pressjour, Tel. 08 – 588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden