Investeringshjälpen - ett stöd för ditt sparande

I Investeringshjälpen får du våra experters syn på det ekonomiska läget i Sverige och världen. Här följer du även våra Bekväma fonder, Aktiva placeringsförslag och vårt senaste tillskott: Hållbarhetsinriktade placeringsförslag. Tanken är att Investeringshjälpen ska fungera som ett verktyg i ditt sparande och därmed underlätta dina placeringsval.

Utsikterna för global konjunktur har försämrats den senaste månaden. Ukrainakrisen har lett till kraftiga nedgångar på världens börser, lägre räntor och stigande råvarupriser. Vi räknar nu med högre inflation och en lägre men ändå hög tillväxt i den globala ekonomin. Vi bedömer att Ryssland är mitt i en djup finanskris, men landets andel av den globala ekonomin är liten. Av de stora regionerna är det framför allt i Eurozonen vi räknar med en svagare tillväxt. Effekten på den amerikanska ekonomin bedöms vara begränsad, men inflationen beräknas stiga och utgör en viss risk för snabbare räntehöjningar från FED. I Kina väntas starkare tillväxt när nya stimulanser sätts in för att nå ett ambitiöst tillväxtmål. Finanspolitiken väntas bli mer expansiv även i utvecklade ekonomier till följd av kriget.

Investeringshjälpen mars 2022

Se mars månads film

Luis Gemzell, makroekonom på Länsförsäkringar, berättar om vad som händer med ekonomin i världen och hur vi tror att inflationen och ekonomin i olika länder kommer att utvecklas framöver.

Se filmen

Se alla nyheter