Börsnedgång i USA

S&P 500 föll igår lite överraskande med hela 3,2 procent, den största dagsnedgången på sex veckor. Fallet kom bland annat efter tweets från Donald Trump där han kallade sig för "The Tariff Man", vilket fick stor uppmärksamhet.

- Uttalandet tar sikte på åtgärder givet att man inte kommer överens med Kina under de kommande tre månaderna. Marknaden var inställt på positiva tongångar och budskapen gick rakt emot denna förväntan, säger Anders Nordberg, senior ekonom på Länsförsäkringar.

Samtidigt uttryckte sig FED-ledamoten John Williams optimistisk kring USA:s ekonomi och signalerade stöd för fler räntehöjningar. Detta står i kontrast till Jerome Powells mer mjukt tolkade uttalande förra veckan som fick aktiemarknaden att stiga kraftigt.

Gårdagens börsnedgång kommer visserligen efter en kraftig uppgång i början av veckan men är ändå förvånande givet att handelskrisen med Kina faktiskt utvecklades positivt under helgen och att måndagens inköpschefsindex kom in starkare än väntat. Börsen har nu fallit cirka åtta procent sedan toppen den 20 september.

Gårdagens händelser kring Storbritanniens kommande Brexit-omröstning spädde sannolikt på oron. En majoritet röstade då för att parlamentet ska bestämma nästa steg om regeringens Brexit-avtal faller. Det ökar sannolikt risken för såväl en misstroendeförklaring mot premiärministern som en ny folkomröstning.

- Risken att förslaget faller måste anses stor men vad händer efter det? Vi har levt med osäkerhet kring Brexit under mer än två år och får nog räkna med att det fortsätter ett bra tag till, fortsätter Anders Nordberg. 

Kina gav nu på morgonen sitt första uttalande efter helgens G20-möte. Man anser att samtalen med USA har varit "mycket framgångsrika". I Asien var börsnedgången måttlig givet fallet i USA. Det förekommer också uppgifter om att Kina redan förbereder stora köp av sojabönor och naturgas från USA i linje med helgens uppgörelse.
                            
- Den politiska oron påverkar marknaden i dagsläget, men börsoron överensstämmer inte med den konjunkturbild vi ser i data. Vår bedömning är att den mycket väl kan bestå på kort sikt men att den gradvis sjunker tillbaka när marknaden tagit till sig bilden av en förhållandevis robust konjunktur, avslutar Anders Nordberg.

Se alla nyheter