Friends

Stiftelsen Friends grundades 1997 och har sedan dess arbetat för en tryggare uppväxt för barn och unga. Barns rätt att känna sig trygga i skolan är något som slås fast både i FN:s barnkonvention och skollagen. Men för de 60 000 (motsvarar 1-2 elever/klass) barn som varje år blir utsatta för kränkningar, mobbning eller trakasserier i skolan är verkligheten en annan. De dagar, veckor, månader eller år som du blir utsatt lämnar sår för livet. Psykisk ohälsa, låg självkänsla, självmordsförsök, hemmasittande, fallande prestation eller avhopp från skolan är bara några av mobbningens förödande konsekvenser. Därför är det viktigt att vi fortsätter att kämpa för alla barns rätt till en trygg uppväxt.

Våra utbildningar är tydligt forskningsförankrade och vår senaste utvärdering av Friendsprogrammet visar att mobbningen (de upprepade kränkningarna) i snitt minskar med 24 procent hos de skolor som jobbat med Friendsprogrammet redan under första året. Det finns inte någon universalmetod mot mobbning. Men det finns universella rättigheter för barn och unga och en av dessa handlar om att vara trygg i skolan. För att detta ska bli verklighet krävs det att hela samhället engagerar sig, från skola till föräldrar, barn och beslutsfattare.

Hur vet vi då att vårt arbetssätt fungerar?
För alla skolor, förskolor och idrottsföreningar som ingår samarbete med Friends, börjar vi med en kartläggning av klimatet. I kartläggningen får alla barn, unga och personal svara på frågor om mobbning och kränkningar. Syftet med kartläggningen är att fastställa verksamhetens unika behov och förutsättningar för att jobba förebyggande mot kränkningar. Samma kartläggning med samma frågor upprepas sedan efter ett år, vilket gör att man kan jämföra resultaten gällande hur mycket kränkningar som fanns innan och efter samarbetet med Friends inleddes.

Kartläggningar från ansvariga skolledare som Friends samarbetar med visar även att nio av tio skolor tycker att klimatet har förbättrats sedan samarbetet med Friends inleddes.
I projektet ”Trygg Idrott” upplever nästan nio av tio föreningar att samarbetet med Friends förbättrat det sociala klimatet i föreningen. Alla föreningar som besvarat Friends utvärderingsfrågor upplever att de fått ökad kunskap i det förebyggande arbetet mot mobbning. Drygt nio av tio föreningar har utvecklat sin policy att arbeta förebyggande och akut mot mobbning.