Våra råd i det oroliga världsläget

Vi på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad värnar om dig och din trygghet. Vi vet att många är oroliga med anledning av kriget i Ukraina. Då vill vi finnas nära och vara tillgängliga för att svara på frågor om din privatekonomi och dina försäkringar.

Våra råd i det oroliga världsläget

Bank

Är det en bra idé att fortsätta spara på börsen?

Ja, om du har möjlighet. Historiskt har de som hållit i sitt sparande i oroliga tider ofta blivit vinnare i slutändan. Men det finns saker att tänka på!

Därför ska du fortsätta månadsspara

Ska jag binda mitt bolån?

Det finns inget enkelt svar som passar alla. Beslutet bör däremot inte fattas baserat på den senaste tidens händelseutveckling, utan på din egen privatekonomiska situation.

Binda eller inte binda bolånen

Vad kommer hända med min pension?

Pensionssparande handlar om långsiktighet. Hur du ska resonera styrs både av din ålder och vilka ekonomiska risker du är beredd att ta. Kom ihåg att pensionen består av olika delar som påverkas olika mycket vid en börsnedgång.

Så påverkas pensionen när börsen svajar

Hur fungerar insättningsgarantin?

Insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller det institut där du har dina pengar går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att garantin ska träda in.

Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Utöver beloppet om 1 050 000 kronor kan insättare få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, till exempel försäljning av privatbostad, avgångsvederlag, försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor.

Försäkringar

Gäller min hemförsäkring om jag reser till ett land eller område som UD nu avråder ifrån?

Nej, om UD har en avrådan på ett land eller område gäller inte ditt reseskydd i hemförsäkringen om du väljer att åka dit trots avrådan.

Kan en person som inte har svenskt personnummer eller samordningsnummer köpa en hemförsäkring, till exempel en flykting eller asylsökande?

Ja, det går, kontakta ditt länsförsäkringsbolag. Det går inte att köpa hemförsäkring via vår webbplats utan ett svenskt personnummer.

Hur gäller min hemförsäkring om jag tar emot flyktingar i min bostad?

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad erbjuder gratis hemförsäkring i ett år till flyktingar som är inneboende hos våra kunder. Flyktingarna ingår dock inte i den hemförsäkring som du har, de måste ha en egen hemförsäkring.

Viktigt!

Som kund är det viktigt att du kontaktar oss om det blir aktuellt att ta emot flyktingar i ditt hem eller om du lånar ut din bostad. Flyktingarna måste ha en egen hemförsäkring.

Erbjuder du boende till flyktingar är det viktigt att boendet är tryggt. Du kan hämta brandvarnare och brandfilt kostnadsfritt vid något av våra kontor i Kristianstad eller Hässleholm.

Kontakta oss så hjälper vi dig

Gäller min bilförsäkring i krigsområden?

Nej, sker en skada i samband med krig eller krigsliknande händelser gäller inte försäkringen. Vi råder dig som kund att följa Utrikesdepartimentets (UD) rekommendationer gällande reseavrådan.

UD´s reseinformation

Hur gäller Grönt Kort?

Vi skriver ut Grönt Kort och samarbetet mellan länderna inom Gröna Kortområdet gäller som vanligt. Grönt Kort behöver normalt inte uppvisas inom EU.

Dessa länder ingår i samarbetet men kräver Grönt Kort i fysisk form:
Albanien, Azerbajdzan, Belarus*, Iran, Israel, Marocko, Moldavien, Nordmakedonien, Ryssland*, Tunisien, Turkiet och Ukraina*.

*Reseavrådan gäller för närvarande. Uppdaterad information gällande reseavrådan finns på Regeringen.se

Information gällande Grönt Kort hittar du här

Krisinformation

Det är naturligt att känna oro. Tänk på att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige, vi lever fortfarande i ett tryggt land. Ägna dig åt vardagliga saker och saker du tycker om. Det finns flera olika saker man själv kan göra och ibland behöver man också få hjälp och stöd av någon annan.

Krisinformation.se har svenska myndigheter samlat information med stöd i oron. På Bris.se kan du som vuxen få stöd i hur du kan prata med barn och unga som är oroliga för omvärldsläget.

Samtalsstöd

För dig som har en Bo-kvar eller sjukvårdsförsäkring ingår personligt samtalsstöd med möjlighet att prata med en psykolog, jurist, ekonom, HR-konsult, ergonom eller hälsocoach. Det finns också möjlighet att chatta med sjukvårdsrådgivningen dygnet runt

Till hälsoportalen

Säkerhet på internet

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Var extra misstänksam om du får mejl eller sms där du uppmanas att klicka på en länk för att uppdatera information. Banker, försäkringsbolag och andra seriösa företag frågar aldrig efter sådant via mejl eller sms.

Tänk på att...

  • starta eller använd aldrig ditt Bank-ID eller säkerhetsdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig via telefon, chatt, sms eller e-post.
  • aldrig signera med BankID, Swishkod eller säkerhetsdosa åt någon annan.
  • alltid vara uppmärksam när du loggar in på Mina sidor, om något verkar konstigt eller avvikande kontakta Telefonbanken på 0771-666 555.
  • genast logga in på Mina sidor och spärra ditt BankID om du tror dig blivit utsatt för bedrägeri.
  • ha som vana att alltid logga ut när du är klar. Stäng sedan webbläsaren.
  • alltid polisanmäla ett bedrägeriförsök.

Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten. På webbplatsen Krisinformation.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer

Säkerhet på internet

Hur kan jag hjälpa till?

Många av oss är berörda av kriget i Ukraina och hur det påverkar våra medmänniskor. För dig som vill engagera dig så erbjuder många frivilliga organisationer den möjligheten. Du kan höra efter med din kommun vilka organisationer som arbetar i ditt närområde. Besök kommunens webbplats för mer information och kontaktuppgifter.