8 mars - så jämställda är kommunerna i nordöstra Skåne

Ojämställdheten börjar idag tidigt i livet och fortsätter fram till pensionsåldern Gör vi ingenting åt detta riskerar vi att kvinnor generation efter generation får sämre livsekonomi än män. Länsförsäkringars Jämställdhetsindex är ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner.

Emma-Persson 4

Kartläggningen baseras på statistik över de fem variablerna pension, vård av barn (vab), sjukpenning, inkomst och föräldraledighet. Indexet visar att det är stor skillnad mellan olika kommuners ekonomiska jämställdhet och var det är bäst respektive sämst att bo om man är kvinna.

I nordöstra Skåne sticker Kristianstad ut som bäst i klassen och rankas som den fjärde mest jämställda kommunen i hela Skåne. På nationellt plan ligger man på en 92:a plats. Därefter följer Osby (9 i Skåne, 141 i landet), Östra Göinge (14, 190), Hässleholm (20, 235) och Bromölla (22, 239). I bilagan kan du läsa hur samtliga 290 kommuner rankas.

Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det betyder att kvinnor och män ska ha samma ekonomiska självständighet, samma makt och inflytande. De ska även dela arbetet med hem och barn lika.

– Indexet visar att det är långt kvar innan Sverige når målet om ekonomisk jämställdhet mellan könen. Med hjälp av detta index vill vi efterlysa skarpa politiska löften om åtgärder som snabbt kan skapa bättre förutsättningar för kvinnor att leva mer jämställt. Annars riskerar flera generationer kvinnor sämre livsvillkor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Intressant fakta om jämställdheten i landet:

  • När ett par är omkring 27 år skiljer det redan 4 300 kronor i månaden mellan könen. När de är 37 år har den skillnaden ökat till 7 500 kronor i månaden.
  • I en undersökning som Länsförsäkringar genomfört bland unga män svarar var tionde att de ska gå ned i arbetstid när de blir föräldrar. Nästan hälften (48 procent) av båda föräldrarna anser i en annan undersökning att det finns fördomar mot kvinnor som vill gå tillbaka till jobbet tidigare än normen föreskriver och hur vi sedan tar ansvar för det obetalda arbetet i hemmet. Ett föräldraskap som påverkar såväl lön som pension.
  • Att kvinnor har både lägre lön och pension kan ha sin förklaring i stora skillnader i ansvaret för barnen. 2022 tog pappor 30,3 procent av föräldraledigheten och kvinnorna tog ut 69,7 procent. Under 2022 vabbade pappor totalt 3,3 miljoner dagar medan mammor vabbade 5,2 miljoner dagar.

Om indexet:
Indexet är en sammanställning och ranking av hur mammor och pappor delar på vab och föräldraledighet samt hur mycket det skiljer mellan kvinnors och mäns lön, pension och skillnad i antal sjukdagar mellan könen.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

De tio kommunerna som placerar sig i toppen i Skåne

Plats Kommun
1 Burlöv
2 Simrishamn
3 Eslöv
4 Kristianstad
5 Malmö
6 Ängelholm
7 Lund
8 Landskrona
9 Osby
10 Helsingborg

De tio kommunerna som placerar sig i toppen i Sverige

Plats Kommun
1 Sorsele
2 Övertorneå
3 Ljusnarsberg
4 Överkalix
5 Härnösand
6 Gotland
7 Hjo
8 Berg
9 Tidaholm
10 Strömsund

De tio kommunerna som placerar sig i botten i Sverige

Plats Kommun
290 Vellinge
289 Danderyd
288 Grästorp
287 Båstad
286 Ydre
285 Arvidsjaur
284 Jokkmokk
283 Haparanda
282 Perstorp
281 Ragunda

Så placerar sig de tre största kommunerna i rankingen

Plats Kommun
22 Stockholm
31 Göteborg
100 Malmö


 

Se alla pressmeddelanden