IFK Göteborg ställs mot BK Häcken i första fullskaliga FIFA-derbyt

Den 13 oktober ställs IFK Göteborg mot BK Häcken på en helt ny arena. Men det är inte för en fotbollsmatch i klassisk bemärkelse. När de allsvenska startelvorna gör sig redo är det för ett digitalt derby i FIFA 23 där spelarna spelar sig själva. – Fotboll och gaming är två av våra största svenska ungdomssporter. Nu förenas de båda, som en del i vår satsning på att få vuxna att förstå och engagera sig i sina barns gaming, säger Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän som arrangerar matchen. 

IFK-TransparentBG4

Det är två stjärnspäckade lag som laddar upp inför matchen på Sveriges första namnsponsrade e-sportarena Länsförsäkringar E-sport Arena i Partille den 13 oktober. Matchen är den första i sitt slag och en del i Länsförsäkringars långsiktiga arbete med att skapa goda förutsättningar för regionens barn och unga, med målet att alla barn ska känna sig trygga i den arena de befinner sig på såväl i skolan, på fotbollsplanen eller i gamingvärlden.  

– 9 av 10 unga spelar, men få vuxna är särskilt insatta i spelvärlden. Det behöver ändras. Det är viktigt att det finns fler trygga vuxna som lyssnar och stöttar barn i deras omgivning och att vi bidrar till ett hållbart samhälle. När de allsvenska spelarna nu möts på den digitala arenan som en del vuxna inte har koll på, blir det en härlig mix mellan klassisk livefotboll och gaming som unga och vuxna kan följa tillsammans, säger Lisa Bragée.

Så, hur bra är egentligen de allsvenska fotbollsspelarna på FIFA? Lagkaptenen och anfallaren Marcus Berg är med i IFK Göteborgs digitala startelva mot BK Häcken.

– Det är klart det kommer bli lite hets, vi vill ju vinna. Och jag gillar glidtacklingsknappen. När man pratar om TV-spel så är allihop världsbäst, så det blir kul att se. Men det kommer vara viktigt att täcka ytor och försöka läsa spelet, säger Marcus Berg, som blir lagkapten även under det digitala derbyt.

Både inbitna fotbollsfans och den som är mer hemma på FIFA kommer känna igen sig i derbyt. Matchen ramas in som en klassisk fotbollssändning med för- och eftersnack och expertkommentarer av Vicki Blommé från CMore, tillsammans med Sveriges största FIFA-streamer Olle McDulle. Matchen livesänds på Twitch i tre perioder om 2x10 minuter och är gratis att streama. Länk till Twitch-sändningen: https://www.twitch.tv/lansforsakringaresport.

– Mig veterligen är det första gången som fotbollsspelare på den här nivån spelar sig själva i en match elva mot elva. Nu uppmanar vi alla föräldrar att visa sitt engagemang och följa med in i de ungas digitala värld. Vi tror att alla mår bra av att känna att ens intresse tas på allvar, oavsett vad det är, säger Lisa Bragée.

Fler vuxna behöver lyssna och stötta barn i deras omgivning. För att vägleda vårdnadshavare som vill engagera sig i sitt barn gaming, har Länsförsäkringar sammanställt konkreta tips från Friends och Allbry:

  • Prata ofta om nätet och spelande

Gör det till en del av det vardagliga samtalet – precis som du gör med andra fritidsaktiviteter och delar av barnets liv.

  • Försök förstå barnets liv online

Barnet ska känna att det alltid är okej att komma och berätta om någonting händer online. Bli inte arg, utan försök förstå.

  • Kom inte med pekpinnar

Ta spelandet på lika stort allvar som andra fritidsaktiviteter. För många barn och unga är detta en viktig del av fritiden som kan fylla många funktioner, utöver underhållningen.

  • Bekanta dig med spelen

Spela tillsammans med ditt barn eller följ med i barnets spelande.

  • Ge tid till spelandet

Kom överens med ditt barn om tydliga gränser. Stäng inte av spelet mitt i, utan kom på förväg överens om hur lång tid som behövs till exempelvis matcher.

  • Visa din tillgänglighet

Prioritera ditt barns intressen. Det kan till exempel handla om att visa att du aktivt och intresserat lyssnar när barnet berättar om sitt spelande eller att hjälpa till med skjuts till ett LAN.

  • Lär av andra

Föräldrar, vårdnadshavare och vuxna kan lära sig mycket av varandra, en del som inte kan så mycket om dataspel kan vara överdrivet skeptiska. Då kan det hjälpa att prata med andra föräldrar, som kanske kan mer.

Om Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns hållbarhetsarbete inom gaming

Gaming är ett av de största och snabbast växande intressena bland unga idag, men trots det är få vuxna engagerade i sina barns gaming. Digital Derby är en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns hållbarhetsarbete med målet att stärka ungas psykiska hälsa. Tidigare insatser inkluderar att ge stöd till unga genom att tillsammans med Friends utbilda ansvarsfulla gamers till Digitala Trygghetsvärdar i spelvärlden. Länsförsäkringar är också Sveriges första namnsponsor till en arena för gamers, Länsförsäkringar E-sport Arena i Partille, där derbyt spelas. För mer information om Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns arbete för att få fler vuxna att engagera sig i sina barns gaming, läs mer på www.spelaroll.nu.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän är ett av 23 lokala, självständiga och kundägda länsförsäkringsbolag. Tillsammans bildar vi länsförsäkringsgruppen. Vi erbjuder både försäkringar, fastighetsförmedling och finansiella tjänster för privatpersoner, företag och lantbrukare.

Se alla pressmeddelanden