Fem enkla råd till dig som vill förebereda dig inför nästa skyfall

Den 28 juli förra sommaren drog ett skyfall in över vår del av Skåne och många, såväl privatpersoner som företag och organisationer drabbades av översvämningar.

Översvämmat hus

Vi tog emot ett 50-tal skador vid skyfallet den 28:e juli och skadorna har kostat cirka en miljon att återställa. Det var ändå ingenting jämfört med de översvämningar som samma sommar drabbade bland annat Tyskland, Nederländerna och även delar av Sverige, främst Gävle. I just Gävle mottog Länsförsäkringar Gävleborg cirka 2 300 skadeanmälningar och kostnaden för att återställa skadorna bedöms kosta närmare en halv miljard.

Förebered dig för framtida regnoväder

Skyfall och översvämningar är alltså inget osannolikt väderfenomen som enbart drabbar andra delar av världen. Forskning bedömer dessutom att skyfallen kommer bli allt mer intensiva. Det är alltså viktigt att du förbereder dig och din egendom för framtida regnoväder.

Fem tips på saker som du kan göra för att minska risken för översvämning:

  1. Se över källaren
    Det blir lätt översvämning i källare, ställ upp sådant som står på golvet på hyllor eller flytta det till vindsförråd.

  2. Ha koll på tak och rännor
    Rensa dina hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar. Kontrollera även taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.

  3. Kolla upp dina golvbrunnar
    Golvbrunnar kan ställa till problem om du inte har backventiler så se till att ha filtar och något tungt att ställa ovanpå för att stoppa vatten från att komma in.

  4. Marken runt huset
    Se till att marken runt ditt hus lutar bort från huset och att kantstenar på gatan inte saknas så att rännstensvattnet rinner in mot ditt hus.

  5. Parkera bilen smart
    Flytta på bilen om den står på en plats som är placerad lågt.

Fler tips på hur du kan skydda huset mot översvämning

Klimattips vid översvämning Klimatsamverkan Skåne

Se alla nyheter