Så sänker du dina elkostnader

Kommunernas energi- och klimatrådgivare ger oberoende och gratis information om energieffektivisering till bygdens invånare och företagare. – Det är många som vill ha råd och tips nu, säger Jenny Sandin.

Energi- och klimatrådgivare Jenny Sandin
Energi- och klimatrådgivare Jenny Sandin. Foto: Sven Persson/swelo.se

Jenny Sandin är energi- och klimatrådgivare för privatpersoner, företagare, bostadsrätts- och idrottsföreningar i Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge.

– Det är många som uppskattar att det finns någon man kan ringa och rådgöra med, som är oberoende och inte vill sälja någon tjänst eller produkt, säger Jenny.

Vart går din el?

Historiskt har svenskarna haft låga elpriser och elförbrukningen är något de flesta inte tänkt så mycket på.

– Så börja med att ta reda på vart din el går. Titta på din elstatistik från hela året och se vad du drar på vintern jämfört med sommaren, tipsar hon.

– Har du den nya sortens elmätare kan du se timme för timme vad du har förbrukat. Då vet du i detalj vad det är som drar mest el. Sådant som att komma ihåg att stänga av elprylar som inte används och inte okynnestvätta småpartier i tvättmaskinen, får i längden stor betydelse. Det är mycket enklare att börja där, snarare än med investeringar som värmepump till exempel.

”Motsvarar många tusenlappar”

Jenny påpekar att energiåtgången skiljer sig stort mellan olika hushåll också beroende på vilket uppvärmningssätt hushållet har. Uppvärmning är den största delen av driftkostnaden för ett hus med elvärme, oftast kring 60 procent, och det mesta går åt under vinterhalvåret.

– Ponera att du normalt har 23 grader inomhus. För varje grad du går ner sparar du i genomsnitt fem procent av energin. Så går du ner till 19 grader sparar du 20 procent. Det innebär att du behöver ha tröja och strumpor på dig, men det motsvarar många tusenlappar i vinter

Tips!

ekrs.se hittar du smarta energispartips och kontaktuppgifter till din lokala energirådgivare.

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nummer 2, 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt