Optimerad träning i pannlampans sken

Känns det ruggigt utomhus? Ser soffan så där lite extra bekväm ut just idag? Vi har alla varit där. Och det är inget fel i det. Men det finns fantastiska vinster i att snöra på sig skorna och ta sig ut i höstvädret.

Det magiska pillret

Fördelarna med fysisk aktivitet är ju inte längre en nyhet för dig. Det finns enorma hälsofördelar; både långsiktiga och akuta. Det är en fin tanke att tänka, att ETT enda träningspass direkt påbörjar processer som är väldigt positiva för din hälsa, både ur ett fysiskt- och ett psykiskt perspektiv. Och hade samma positiva fördelar som träning kunnat fås av ett piller? Då hade det antagligen varit världens mest sålda medicin.

Vad säger forskningen?

Det finns studier som indikerar att träning utomhus förknippas med större känsla av välbehag- och positivt tänkande, minskad upplevd stress, minskad känsla av aggression samtidigt som chansen för att repetera aktiviteten kan öka vid utomhusträning (1).

Det finns även studier som tyder på att vistas i skogsmiljö kan ha positiva effekter på en stor mängd hälsofaktorer (2).

Utomhus öppnar upp för många aktiviteter

Vad kan man göra? Ja, det viktiga är att du kommer ut! En liten fysisk aktivitet är mycket bättre än ingen alls.

Fundera, vad gillar du att göra? Plocka svamp? Promenera? Träna på utegym? Chansen att du fortsätter med din aktivitet kommer att öka väsentligt om du tycker det känns roligt- men även förstår varför du gör den.

Höj pulsen ute i naturen

Det finns fördelar i att få upp pulsen ordentligt. Där kan det finnas en poäng i att bryta ner sin träning i intervaller. Kanske har du en bra backe att gå i där du känner hur andningen får jobba? Varför inte gå upp och ned för den där backen cirka 3–5 gånger som ett konditionspass? Kanske har du rentav kommit i gång att jogga eller gå fort (powerwalk). Även här kan du använda en bra backe efter samma principer.

Du kan även välja att bryta ner löpningen i intervaller där du håller ett högre tempo på en kortare distans och tar aktiv viloperiod mellan intervallerna. Detta är ett bra sätt att få upp pulsen lite extra.

Gillar du att lyfta?

Använd utegymmet! Prioritera gärna övningar där våra stora muskelgrupper som exempelvis ben, rygg och rumpa men även bröst/axlar tränas.

Övningar som detta kan vara knäböj (kallas squat på engelska), marklyft (deadlift på engelska), samt olika dragövningar (rodd, latsdrag) eller pressövningar (axelpress, bröstpress).

 

Bäst av allt, känslan efteråt

Kan du se det framför dig? Du kommer in efter en skön runda och har andats in den krispiga höstluften. En varm dusch väntar och kanske på med favoritplagget att gå i hemma. En rykande varm kopp te eller kaffe som du säkert tänkt på någon gång under rundan. Jag hoppas du får känna denna underbara känsla så snart som möjligt.

För det är DU värd!.

 

Referenser:

1: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21291246/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664422/

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofilKBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Läs mer om privat sjukvårdsförsäkring

Om författaren:

Med fyra olika examen är Magnus Hellman Driessen expert inom kost och idrottsvetenskap. Han har en master i idrottsvetenskap, med. kand. i idrottsmedicin, fil.kand. i kostvetenskap och en lärarlegitimation.

Magnus älskar att utbilda! Han har varit fystränare i många år för IF Elfsborg, jobbat som medicinskt ansvarig för Norrby IF och som kostansvarig för Varbergs BoIS. I nuläget är han fystränare för Borås Basket och både lärare och fystränare på Sven Eriksongymnasiet i Borås. Läs mer om Magnus hos vår hälsopartner på www.healthcompetence.se