Försäkringsbedrägerier drabbar alla kunder

Kunden ändrade summan på kvittot från 10 000 kronor till 18 000. Men handläggaren på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad uppmärksammade försöket till förfalskning. Nyligen kom den fällande domen.

Man kör motorcykel

Det började som många andra skadeärenden: En kund anmälde sin motorcykel stulen tillsammans med några klädesplagg. På kvittot stod summan 18 000 kronor. Men handläggaren blev misstänksam, såg det inte ut som att summan justerats i efterhand? Ärendet gick vidare till utredarna på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Summan var i själva verket 10 000 kronor, säger Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads utredare, som tidigare arbetat i 32 år som polis.

Skyddar kundernas pengar

Kunden konfronterades med de förfalskade uppgifterna men vidhöll att kvittot inte justerats.

– Vi nekade honom ersättning och gjorde en polisanmälan för bedrägeriförsöket. Det gör vi i alla ärenden, även om det rör sig om mindre summor. I det här fallet är det ju 8 000 kronor han försökt stjäla från bolaget och framför allt från kunderna, säger utredaren.

– Vi är kundägda och våra kunder ska inte betala för bedrägerier. När någon lurar oss på pengar drabbar det kollektivet. Det är inte rätt att alla andra får betala mer i premie för att någon lämnar falska uppgifter – och min uppgift är att skydda kundernas pengar.

Hamnar i brottsregistret

Mannen dömdes till att betala dagsböter, skadestånd, rättegångskostnader och en avgift till Brottsofferfonden. En summa som vida överstiger de 10 000 som han ursprungligen hade haft rätt till.

– Han hamnar också i brottsregistret. Det innebär att när han söker ett jobb och arbetsgivaren begär utdrag från brottsregistret, dyker han upp. Domen är också offentlig, så ringer arbetsgivaren tingsrätten kan de läsa om brottet. Många som begår de här brotten är ostraffade tidigare. Nu får de plötsligt ett brottsregister som de hade sluppit annars. Det är så tråkigt. Min poäng är: Gör det inte. Det kan förstöra din framtid.

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt