Unga vuxna i riskzonen när räntorna stiger

Lågkonjunktur är idag ett okänt begrepp för många ungdomar, som var för små eller inte ens födda när krisen slog till på 90-talet. Och just unga vuxna är en grupp som bedöms få ökade problem att betala sina skulder under de kommande åren.

Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare på Kristianstads kommun.
Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare på Kristianstads kommun. Foto: Sven Persson, swelo.se

– Unga vuxna har aldrig varit med om en boränta på tre procent eller mer och många av dem har tagit höga lån för att kunna köpa bostäder. Nu kommer räntorna höjas samtidigt som priserna på bensin och mat stiger. Det drabbar extra mycket de som saknar sparande eller buffert säger Johan Adolfsson och Josefina Trotz, budget- och skuldrådgivare på Kristianstads kommun.

De vanligaste orsakerna till att någon hamnar hos Kronofogden är att det inträffat någon form av livskris; som skilsmässa, arbetslöshet eller sjukskrivning. Vart tolfte svenskt barn bor hos föräldrar som har ärende hos Kronofogden. Men budget- och skuldrådgivarna i Kristianstad möter nu regelbundet även människor strax över 20 år, som hamnat i ekonomiska svårigheter.

– De har lånat pengar för att betala konsumtion, hyra, bilskulder. De har inte lärt sig hur en sund privatekonomi fungerar, säger Johan, som vill se en förändring för hur låneaktörer agerar.

– Sluta låna ut så mycket pengar utan att göra tillräckliga kreditprövningar. Man kan låna flera hundra tusen kronor och ibland miljoner, innan snaran dras åt hos låneinstituten.

Hjälp finns – med tystnadsplikt

Enligt lag måste varje kommun tillhandahålla skuldrådgivare och i Kristianstad är de tre, med kompetenser inom ekonomi, juridik och sociologi.

– Vi kan hjälpa till på många olika plan, se till att processen gått rätt till juridiskt, stötta familjen och lägga upp en budget för att ta sig ur situationen samt hjälpa till med att ansöka om skuldsanering. Vi finns här för kommunens medborgare helt gratis och vi har tystnadsplikt. Det är bara att höra av sig, säger Johan.

Samarbete med Länsförsäkringar

Sedan en tid tillbaka har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ett samarbete med budget- och skuldrådgivarna på kommunen.

– Genom att förstå problematiken och hitta vägar att nå de mest ekonomiskt utsatta i samhället kan vi bidra till ett starkt nordöstra Skåne och Österlen. För oss är det en del av vårt hållbarhetsarbete att värna om alla som bor i vårt område, säger Niklas Larsson, vd.

Budget- och skuldrådgivning Kristianstads kommun