Nytt samarbete ska minska skuldsättningen

Runt 400 000 svenskar har ett aktivt ärende hos Kronofogden. – De allra flesta är helt vanliga människor som råkat ut för en kris, säger Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare på Kristianstads kommun.

Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare, Kristianstad s kommun..
Johan Adolfsson, budget- och skuldrådgivare, Kristianstads kommun. Foto: Sven Persson, swelo.se

Vad händer om du blir sjukskriven eller förlorar jobbet? Kan du fortfarande betala lånen? Och om du inte kan, vad gör du då?

– Ofta tar man ett lån för att lösa den akuta krisen. Problemet är att nästa månad måste man betala även det lånet och kanske tar ett nytt lån. Sedan rullar skulderna snabbt på, säger Johan.

Johan är en av Kristianstads tre budget- och skuldrådgivare som hjälper människor som hamnat i ekonomisk kris men också de som bara vill ha hjälp att skapa en hushållsbudget, som unga som ska flytta hemifrån. Alla svenska kommuner har en sådan funktion.

Många skuldsatta

Klienterna tillhör alla åldrar och samhällsklasser. De allra flesta har levt ett liv med ordnad ekonomi men råkat ut för en livskris som gjort att de hamnat i en skuldsituation. Vid årsskiftet 2021/2022 fanns drygt 391 000 registrerade hos Kronofogden.

– Man pratar sällan om det, men det kostar mycket pengar för samhället att ha människor sjukskrivna och i skuld. Får vi tillbaka dem på banan så är det en stor samhällsekonomisk vinst.

Hjälp finns att få

Oavsett hur nattsvart situationen ser ut finns det nästan alltid en väg ut, menar Johan.

– Vi kan hjälpa de allra, allra flesta. Men ett stort problem är att man väntar alldeles för länge med att komma till oss. Vi finns här, tjänsten är gratis och ju tidigare man söker för sina problem, desto lättare och snabbare är vägen ut.

Nyligen har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tagit initiativet till ett samarbete med Johan och hans kollegor.

– Vi kan bidra med vår kunskap och kompetens men samtidigt försöka lära oss av budget- och skuldrådgivarna hur problematiken ser ut i samhället. Vi vill hjälpa till, säger Anette Jakobsson, projektansvarig på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt