Så sparar du när det skakar på börsen

När världen skakar sjunker börserna – så hur sparar vi bäst nu? – Det finns några enkla tumregler att hålla sig till, säger Richard Barba, placeringsrådgivare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Richard Barba, placeringsrådgivare
Richard Barba, placeringsrådgivare. Foto: Sven Persson, swelo.se

– Börsen reagerar alltid negativt på osäkerhet. Det konstaterar placeringsrådgivaren Richard Barba.

Det är lätt att tro att kriget i Ukraina var den utlösande faktorn när det gäller börsnedgången, men det är inte riktigt sant. Börsen hade vänt ned innan dess. Orsaken är en kraftigt ökad inflation i världen. Kriget i Ukraina har förvärrat det hela, eftersom priserna på olja och el är centrala för ekonomin och när de sticker i väg i pris, drar de upp nästan allt annat. Men den primära orsaken till läget är inflationen, säger Richard.

Vi kommer från flera goda börsår, då spararna fått mycket bra avkastning på sina investeringar, samtidigt som världsekonomin fått stora stimulanspaket under pandemin. Men högkonjunkturen tycks nu vara bruten.

Hot mot konjunkturen

I april låg USA:s inflation på 8,3 procent, den högsta siffran på 40 år. Samtidigt låg Sveriges inflation på 6,4 procent. För att motverka utvecklingen har den amerikanska Riksbanken Federal Reserve (FED) och den svenska Riksbanken höjt räntorna.

– Höjd ränta och restriktiv penningpolitik kan vara ett hot mot konjunkturen framöver. Marknaden påverkas just nu också av stora störningar i leveranskedjan, påpekar Richard.

– Kina hanterar covid med stora nedstängningar vilket drabbar bland annat handeln eftersom fartyg och gods blir stående i hamnar på obestämd tid.

Och allt som händer i omvärlden påverkar svensk ekonomi. Sedan årsskiftet har den svenska aktiemarknaden gått ner med cirka 20 procent. En liknande trend ses i Europa, Asien och USA. Teknik, fastigheter och småbolag tappar i värde medan priserna på guld, råvaror och energi ökar kraftigt.

Är det dags att sälja sina innehav?

– Nej. Kom ihåg att långsiktighet lönar sig – ingen kris varar för evigt, säger Richard.

– Vi har haft sex stora kriser på Stockholmsbörsen sedan sen 1996 och ändå har den årliga avkastningen legat på 11 procent.

Kriserna som Richard syftar på är IT-bubblan, Irakkriget, finanskrisen 2008, nedgraderingen av USA, covidkrisen och nu Ukrainakriget. Att sitta lugn i båten tycks alltså löna sig.

– Men det beror helt på när du behöver dina pengar. Är du en långsiktig eller kortsiktig sparare? Sparar du till sommarsemestern eller pensionen som ligger 15 år bort?

För lika snabbt som det svänger neråt, kan det svänga uppåt igen. Så för den som vill placera om när marknaden går ner, gäller det också att hålla koll och placera om mer offensivt igen, när marknaden går upp.

– Men vill du generellt minska risken i dina placeringar, så sprid placeringen både geografiskt och branschmässigt och ta in räntefonder som motvikt.

När är det rätt läge att köpa då?

– Är läget osäkert, köp stegvis över tid. Det är bästa sättet att skydda sina investeringar när börsen svänger. Det är dock inte det bästa att sätta in pengarna på ett räntekonto, menar Richard.

– När inflationen är så hög, förlorar pengarna värde när du har dem på konto. Om du i stället har en portfölj med liten del aktier och större delen räntefonder går investeringen med plus över tid.

Och, kanske viktigast av allt:

– Följ med i vad som händer på marknaden. Du håller dig enkelt uppdaterad via vår rådgivningstjänst Investeringshjälpen, där kan du både läsa och se filmer där våra experter berättar om läget, ger råd och tips.

Investeringshjälpen - ett stöd för ditt sparande