Få koll inför husköpet - experternas bästa tips i ny film

I Länsförsäkringars Husköparskola ger experterna inom bank och fastighetsförmedling sina bästa råd för att lyckas med husköpet. Nu finns Husköparskolan som film, öppen för alla.

Husköparskola

Vilka dolda utgifter finns det i ett husköp? Vad är en lagfart? Och hur fixar du ett lånelöfte?

Att köpa boende är förmodligen ditt livs största affär, men det är mycket att lära på kort tid och många faktorer att ta hänsyn till när du ska fatta det stora beslutet. Därför har Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad i några år hållit det populära seminariet Husköparskolan. Nu har Husköparskolan blivit en film där experterna Mats Nilsson, bankrådgivare, och Charlott Nilsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, medverkar.

Se filmen före visningen

– I den här filmen får du svar på många av frågorna du ställs inför som bostadsköpare. Bäst är att titta på filmen redan innan du går på visning, på så vis vet du vad det är du ska titta efter när du väl står i huset, säger Charlott och fortsätter:

– Kom även ihåg att ha lånelöftet klart redan när du kommer på visning. Har du inte det så kan det hända att du inte hinner få det klart i tid till budgivningen. Bostadsaffärer går ofta väldigt fort nuförtiden.

Mats specialområde är bankfrågor, som till exempel hur mycket man kan förvänta sig att få låna och hur amorteringskraven ser ut. Han påpekar att det finns utgifter i samband med ett husköp som är lätt att missa:

– Lagfart och pantbrevskostnader tillkommer. Så köper du ett hus för tre miljoner så innebär lagfarten 46 000 kronor extra som du ska ha, utöver själva insatsen.

Husköparskolan kan du se här

Fler tips och råd inför ditt husköp och vad du behöver tänka på när du fyttat in

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt