Spara smart till barnen - expertens bästa råd

Över hälften av alla föräldrar sparar till en framtida bostad till sina barn och utsikterna att lyckas är goda. Men med några enkla knep växer pengarna mer, tipsar Adam Glans, privatrådgivare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Körkort, utlandsstudier och bostad. Det finns många olika anledningar att spara till sitt barn och det gör hela 54 procent av befolkningen, enligt en undersökning av Länsförsäkringar/Novus. Ofta innebär det ett långsiktigt sparande.

– Ju tidigare du börjar att spara, desto mer kan pengarna växa och du får en ränta-på-ränta-effekt. Just tiden är din bästa vän när du sparar till barn, säger Adam.

Placera pengarna

Men för att tiden ska ge maximalt avtryck i sparandet, gäller det att placera pengarna. Alldeles för många har sina pengar till barnen på sparkonto, påpekar han.

– Ett sparkonto ger ingen avkastning, där tappar pengarna i värde mot inflationen. Placera dem i stället i fonder. Då ger du pengarna bäst chans att växa. Men det finns också kortsiktigt sparande, som till exempel till en cykel eller en studsmatta. Det kan du ha på ett vanligt sparkonto, råder Adam.

Vems är pengarna?

Att lyfta pengar från ett barnkonto är inte alltid det lättaste:

– Är kontot registrerat i barnets namn och personnummer är det barnets pengar. Det innebär att vi som bank är skyldiga att dokumentera vad pengarna ska användas till när du vill ta ut dem. En lösning är att dela upp barnsparandet i ett kortsiktigt sparande, i ditt eget namn, och ett ISK-konto som är långsiktigt, i barnets namn.

– Men står kontot i barnets namn är det bra att veta att när barnet fyller 18 år är det barnets pengar som barnet får göra vad det vill med. Du vet inte hur din 18-åring kommer hantera det du har slitit ihop. Du kan i stället helt enkelt sätta undan pengarna i ett ISK-konto i ditt eget namn.

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2022.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt