Forskningsfond förebygger brott

Hur kan vi bättre förebygga brott och skapa trygghet i samhället? Länsförsäkringars Forskningsfond jobbar tillsammans med forskare för att hitta svaren.

Flicka och pojke åker skateboard

Varför upplevs vissa områden eller platser som otrygga? Beror det på att det finns brist på mötesplatser? Handlar det om socioekonomiska utmaningar? Eller beror det på något helt annat?

Länsförsäkringars Forskningsfond försöker hitta svaren genom djupgående forskningsstudier.

– Det är jätteviktigt att förstå mekanismerna som styr i olika riktningar för att kunna förutse samhällsutvecklingen och bygga trygghet långsiktigt. Vi kan inte enbart lösa problemen efter hand som de uppstår, vi måste försöka förebygga dem, säger Peter Griepenkerl Lööf, chef för Forskningsfonden.

Skapar förändringsprojekt

Forskningsfonden ägs av alla Länsförsäkringsbolag och Gamla Länsförsäkringar AB och är en stiftelse som finansierar forskningsprojekt. Verksamheten inriktar sig på tre områden: att förebygga skador, att utveckla bank- och försäkringsverksamheten och att förstå samhällsutvecklingen i syfte att skapa förändringsprojekt. Trygghetsvandringarna som Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad initierat och BID-satsningen i Hässleholm är två exempel på förändringsprojekt.

– Forskningen är ett stöd till den kompetens som vi har inhouse. Genom ny och evidensbaserad kunskap kan vi få veta hur till exempel Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad kan stötta och gynna en positiv samhällsutveckling.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt