Bilverkstad med hållbara reparationer

Du lämnar din skadade bil på verkstaden och snart är den tillbaka hel igen. Men vet du hur den blev lagad? Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads samarbetspartner Atracco Auto satsar på hållbara reparationer för klimatet.

Daniel Fransson, vd Atracco Auto.
Daniel Fransson, vd Atracco Auto. Foto: Sven Persson, swelo.se

Målsättningen är att reparera och återanvända så mycket som det bara är möjligt.

– Vi gör det för miljöns skull. Och ofta innebär en begagnad reservdel halva priset för kunden, säger Daniel Fransson, vd på Atracco Auto, som har både verkstads- och billackeringsverksamhet.

Företaget är samarbetspartner till Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, så hit kommer många försäkringskunder som råkat ut för en bilskada. På verkstaden gör Daniels kollegor en första bedömning om skadan kan repareras genom att återanvända det som redan finns på bilen. En skavd stötfångare kanske kan putsas till och bli som ny igen. Om det inte går gör verkstadsteknikern en sökning efter begagnade reservdelar.

– Nya reservdelar är i många fall så dyra att bilar som kunde ha lagats får gå till skrot. Men med en begagnad reservdel kanske bilen kan hålla i tio år till. Då gör vi en jätteinsats för miljön, säger Daniel.

”Stor positiv miljöpåverkan”

Atracco Auto har huvudkontoret i Växjö, liksom även verkstad och lackering. Genom verksamheten där och i Kristianstad passerar ungefär 2 500 skadade bilar per år.

– Det innebär att vi kan ha stor positiv miljöpåverkan – om vi agerar rätt. Snittet i landet på hur stor andel av reservdelarna som är begagnade ligger på ungefär tio procent.

– Men vi ligger på ungefär 40 procent i Kristianstad. Vi lägger tid på att hitta begagnade delar, man får vara lite detektiv för att hitta dem.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt