Kopplar du själv din el?

Får du flytta ett vägguttag, fixa en trasig skarvsladd eller själv dra el vid renovering? Nu finns ett enkelt sätt att få veta vad som gäller.

Kille kopplar elkontakt

Varje år dör människor i Sverige av elrelaterade olyckor och ett stort antal skadas. Många av olyckorna hade kunnat förebyggas genom bättre kunskap om vad man själv får göra.

– Det innebär en stor personrisk att hålla på med el om du inte vet vad du gör. Strömmen du har i vägguttagen är potentiellt livsfarlig. Du ska inte ge dig på någon form av elarbete om du inte har tillräcklig kunskap, säger Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Hitta svaret enkelt

Men det finns förstås en del elarbeten vi får göra själva i våra hem, som att byta en trasig säkring, montera skarvsladdar och byta glödlampor. Men vad gäller var? Badrum är inte samma sak som sovrum och uteplatsen har inte samma förutsättningar som hallen. Därför har Elsäkerhetsverket utvecklat webbsidan kopplasäkert.se där du enkelt kan få klarhet genom att söka på vilket rum det gäller och vad du ska göra. Att byta ett vägguttag i hallen är till exempel helt okej att göra själv, men inte att flytta det.

– Men likväl får du bara göra det om du är helt säker på hur du ska göra – låt annars en auktoriserad elektriker göra det, säger Tobias.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt