Daniels nötkreatur hjälper klimatet

Med hjälp av mikroliv, svampar och kor driver han nötdjursproduktion med positivt klimatavtryck. Lantbrukaren Daniel Emitslöf är Årets unga företagare.

Årets unga företagare Daniel Emitslöf
Daniel Emitslöf. Foto: Sven Persson/swelo.se

Majoriteten av korna på gården Blåkulla i Broby byter betesmark var fjärde dag. På så vis får de nästan alltid beta saftigt gräs. Gräset som de väljer bort, trampar de ner – och det är precis vad lantbrukaren Daniel Emitslöf, 32, vill.

– Jag driver en Regenerativ nötköttsproduktion.

Regenerativt lantbruk

Ordet ”regenerativt lantbruk” brukar definieras som ”möjliggörandet av högsta tänkbara vitalitet i ekosystemen, genom att mänskliga behov tillfredsställs effektivt”.

Jag jobbar för att gården ska binda mer kol än vad den släpper ut eftersom jag vill göra så positivt miljöavtryck jag kan. Därför valde jag nötkreatur; det lantbruksdjur som med rätt management kan bygga matjord, stimulera mikroliv och binda kol som inget annat.

Oförtjänt dåligt rykte

Nötdjur har fått oförtjänt dåligt rykte i klimatsammanhang, konstaterar Daniel. Detta eftersom de anses släppa ut mycket metan.

– Många forskare i dag räknar bara på utsläppen och glömmer inlagringen, hela produktionen måste med i beräkningarna för att den bli tillförlitlig. Vi kan inte välja bort delar av ekosystemet när vi räknar på hur olika produktioner påverkar klimatet, säger Daniel.

– Gräset på betesmarker och gräsvallar binder kol cirka tio månader om året. På en vete- eller kornåker binder det bara 3–4 månader. Kolet som binds i mina gräsbeklädda åkrar kompenserar flerfaldigt för kornas utsläpp.

Klimatcertifierad gård

Daniels gård blev klimatcertifierad för tre år sedan, som en av de första i Sverige. Det betyder att det är ett regenerativt lantbruk enligt arbetssättet Holistic Management.

Han tog över driften från sin far 2015 och ställde om verksamheten från konventionell mjölkproduktion till ekologisk avel och köttproduktion. Han har byggt ett nytt lösdriftstall med en solcellsanläggning som gör gården självförsörjande på el.

En förutsättning för att Daniel har kunnat utveckla verksamheten är att han är byggare.

– Hade jag inte haft byggfirman hade jag inte kunnat utveckla lantbruket som jag gör.

Regenerativa betesmarker

Hur fungerar då de regenerativa betesmarkerna? Jo, i ”vanlig” produktion går korna på samma mark hela sommaren.

– Har de fri tillgång till mark äter de bara det ”goda” gräset. Då står det ”äckliga” gräset och vissnar och fröar och så blir det ännu mer ”äckligt” gräs. Men hos Daniel har korna fyradagarsfållor. Där äter de naturligtvis också av det goda gräset.

– Men det äckliga gräset trampar de ner. Det är jättebra för mikrolivet och jorden. För det nedtrampade gräset blir foder till djurlivet under mark. Det skyddar dem från stark sol, binder kol och ökar vatteninlagringen.

Årets unga företagare

I slutet av oktober blev Daniel utsedd till ”Årets unga företagare” av Göinge Näringsliv, där Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ingår.

– Det är jätteroligt. Det är det här jag brinner för och vill göra, det är skoj att någon ser arbetet jag gör och uppskattar det, säger han.

Han är också försäkringskund hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Jag har allt försäkrat hos dem; det privata, gården, bilen, företaget och djuren. Jag är nöjd, de kan lantbruk.

Årets unga företagare

Från motiveringen:
”Daniel Emitslöf, Västraby Blåkulla Gård, har lyckats att med nygamla idéer och en väl genomtänkt miljöfilosofi utveckla familjegården. Ett företag förankrat i såväl traditionellt som i modernt tänk. Genom att stå på flera ben kan han dessutom utveckla sitt företag i en takt som gynnar hans hållbarhetsfilosofi.”

De 70 korna och 100 ungdjuren på Blåkulla gård är av raserna Dexter och Röd Angus. Namnet Blåkulla kommer från att kullen som gården ligger på var täckt av blå blommor när den byggdes på 1800-talet.