De driver företag i Vinslöv med lite "Gnosjö-anda"

I Vinslöv har tryckeriet Litografen drivit verksamhet sedan drygt 30 år. – Det finns många fördelar med att verka i ett litet samhälle, säger Peter Karlsson.

Peter och Anette på Litografen
Peter och Anette. Foto: Sven Persson/swelo.se

Det tuggar, swishar och bankar när de stora tryckmaskinerna arbetar. Genom Litografens lokal på Stormgatan i Vinslöv passerar varje vecka tonvis med tidningar, magasin, broschyrer – egentligen allt som går att trycka på papper. Med fokus på kvalitet står Litografen trygg i sin målsättning att vara ett tryckeri med fullservice. Och hittills har det gått utmärkt.

Peter grundade företaget tillsammans med sin mamma, Ann-Britt, i Vinslöv 1990. Hans syster Anette var då fortfarande studerande men anslöt direkt efter studierna.

Ett tryckeri med fullservice

I dag har syskonen tagit över driften.

– Vi ordnar allt. Vi är ett tryckeri med fullservice. Även om vi inte kan göra alla uppdrag själva i huset, löser vi det åt kunderna eftersom vi har underleverantörer som hjälper oss, säger Peter. 

Företaget vilar på gediget hantverkskunnande i kombination med den senaste tekniken. Den nya digitala tidsåldern har också visat sig vara en fördel för ett företag som är placerat långt från storstäderna.

Fördelar att verka i samma by som man bor

– Vi finns och verkar i Vinslöv eftersom det är här vi vuxit upp och bor. Men numera är det inte många kunder som kommer hit, det mejlas och skickas filer i stället så det finns ingen anledning att ligga i en storstad. Och eftersom vi jobbar så många timmar vill vi ha nära till jobbet, säger Peter, som brukar börja dagen vid halv sju och bege sig hemåt runt tolv timmar senare.

– Jag tycker jobbet är kul, annars hade jag inte orkat jobba så mycket. Det är jätteroligt att man kan verka i samma by som man bor och det finns fördelar med det. Företagsklimatet är fantastiskt i den här lilla byn. Här tittar man först vad man har nära. Det är lite Gnosjö-andan, vi vill inte gå över ån efter vatten, säger Peter.

Anette inflikar:
– De flesta företagare här känner till varandra, här finns de som kan hjälpa nära.

De allra flesta av Litografens kunder finns inom fem mils radie men de är också spridda över Sverige.

En del kunder i Stockholm har följt med företaget ända sedan början av 90-talet.

– De väljer oss för att de vill ha kvalitet och service. Vi vill ha nöjda kunder som kommer tillbaka så vi försöker ge dem det lilla extra hela tiden, säger Anette.

Tryggt med nära samarbete

De är kunder hos Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad ända sedan starten.

– Vi är kunder både som privatpersoner och företag, vi har samlat allt hos dem. Det har funkat jättebra och känns tryggt med ett nära samarbete. Tillsammans har vi tagit fram bra pensionssparande och livförsäkringar, säger Anette. 

– Vi försöker spara så mycket det går så vi har något till pensionen sen. För pensionen kommer i fatt, det är jätteviktigt att spara och ju förr desto bättre, säger Peter.

Viktigt att skydda företaget

Peter och Anette äger företaget tillsammans och har båda skrivit papper för att skydda företaget om något skulle hända någon av dem.

– Det händer inte, tänker man. Men man måste ju fråga sig om jag dör, vad händer? Det är viktigt att det bli rätt, att familjen är skyddad och att Peter ska kunna driva företaget vidare, säger Anette.

– Och vice versa. Det känns tryggt att ha allt detta klart och att veta att vad som än händer framöver har jag en plan. Som företagare är det mycket man ska tänka på ändå, säger Peter.

Anette nickar och inflikar:
– Det är likadant med pensionssparande. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad tipsar och hjälper till och tillsammans ser vi över det en gång om året. Det känns jätteskönt att de har koll på detta åt oss.