Tuffare tider för hemlösa

Hemlös med vintern väntande runt hörnet. Då är det gott att låta en kopp kaffe och en fralla värma kroppen för en stund. Föreningen Hemlösa i Hässleholm gör det möjligt.

Elever från ekonomiprogrammet på Hässleholms Tekniska Skola
Elever från ekonomiprogrammet på Hässleholms Tekniska Skola delar ut en del vinsten från projektet Hållbara hundralappen till föreningen Hemlösa i Hässleholm. Foto: Sven Persson/swelo.se

Ingela Hansson är ordförande i Hemlösa i Hässleholm (HIH) och en av tjugotalet ”änglar” som hjälps åt att sköta verksamheten i lokalen i centrala Hässleholm. Änglarna här har alla vanliga arbeten, flertalet inom vård och omsorg, och driver HIH på sin fritid.

– Men det har varit svårt nu under pandemin, säger Ingela.

De brukar bjuda de hemlösa, eller ”vännerna”, på frukost lördagar och söndagar och ordna lite gott att äta tillsammans vid högtiderna. Men att träffas inomhus under pandemin har inte gått.

– Vi har ordnat pizzakvällar ute och vi har grillat tillsammans. Men det går ju inte sen, när kylan kommer. Men jag hoppas att allt snart kan bli som vanligt igen och att vi framåt jul kan ordna en julmiddag.

”Fantastiskt, vilka ungdomar!”

Ekonomiska medel till verksamheten får de genom gåvor. Allt som kommer in går oavkortat till verksamheten.

– Pengarna innebär att vi kan ge våra vänner en drägligare vardag. Att de till exempel kan få ett mål mat. De behöver det.

Förra hösten mottog HIH sammanlagt 24 000 kronor från Hållbarahundralappen-projektet, som eleverna på ekonomiprogrammet på Hässleholms Tekniska Skola deltar i årligen. Projektet innebär att 180 elever får varsin hundralapp av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, som de sedan ska få att växa så mycket som möjligt.

– Det är jättemycket pengar för oss. Helt fantastiskt, vilka ungdomar!

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt

Projektet Hållbara Hundralappen startades 2014 på initiativ av Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Ekonomiprogrammet på Hässleholms Tekniska Skola. Målet med projektet är att bygga broar mellan årskurserna samtidigt som entreprenörskapet ska tränas och utvecklas.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sponsrar varje elev med 100 kronor. Totalsumman som samlas in under projektet skänks till välgörenhet och de är de vinnande gruppernas som väljer mottagare.