Unga ska syssla med entreprenörskap

– Unga ska inte syssla med entreprenörskap. Det var en av många skeptiska kommentarer som fälldes av vuxna makthavare när jag drog igång mitt första ungdomsprojekt i Blekinge 2014, med ambitionen att få fler unga i länet att testa sina idéer och talanger. Då hade jag drivit en egen festival i fyra år och själv bevittnat hur många unga volontärer – tack vare festivalarbetet – fått upp ögonen för en framtid som egna företagare och förändringsledare.

Louise Lindén
Louise Lindén, multientreprenör och grundare av LiveGreen och Young Innovation HUB. Foto: Maths Olsson

Några exempel på de ungdomar som fick upp ögonen för en framtid som företagare och förändringsledare är den högpresterande tjejen som drabbats av stroke, blivit frisk tack vare växtbaserad kost och nu ville arrangera Sveriges första smoothiemästerskap. Konstnären som av Arbetsförmedlingen tvingats jobba i en fiskaffär, när han i själva verket drömde om att inspirera barn genom graffitikonst. Den personliga assistenten som visade sig vara en stjärna på att både producera film och designa kläder av återvunnet material. Eller sommarjobbaren som fick förtroendet att vakta gaten till backstageområdet, och vid kvällens slut fått en ny dröm – att bli ordningsvakt. För varje år jag drev festival så blev jag alltmer övertygad: unga ska visst syssla med entreprenörskap.

Skolplikten och betygen först menade lärarna

Den skeptiska kommentaren som fälldes av makthavaren 2014 var inte unik. Redan i skolan, när jag och mina vänner arrangerade miljökonserter som en reaktion på vår klimatångest, skruvade våra lärare oroligt på sig. Skolplikten och betygen måste gå först. Samma argument går att finna hos Greta Thunbergs motståndare idag, även om opinionen har ändrats en del på tio år.

Festivalen LiveGreen startas

Jag blev entreprenör under mitt sista gymnasieår. Min dröm var att förena och inspirera människor genom musik – resultatet blev festivalen LiveGreen. Jag tog studenten utan fullständiga betyg, men med lärdomar och ett driv som du aldrig kan få från insidan av ett klassrum.

Näringslivets ledare steppar upp

I samma veva som jag och mina vänner trotsade vuxenvärldens förutfattade meningar om vad unga ska syssla med så började Renée Carlsson jobba på Länsförsäkringar Blekinge. Renée hade en övertygelse som skilde sig åt från andra vuxna vi mött: hon ansåg att ungdomar och entreprenörskap visst gick bra ihop, och att vuxenvärlden har ett ansvar att hjälpa oss. När den offentliga sektorns makthavare svek oss, steppade alltså näringslivets ledare upp. Huvudklappningar och krokben förbyttes mot utsträckta händer. Detta var avgörande för att vi skulle tro på oss själva och våra drömmar. Idag jobbar Renée på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, och det är ingen slump att flera av mina projekt – inklusive festivalen – förflyttat sig från Blekinge till nordöstra Skåne.

Den världsstyrda generationen

Unga kallas för den värderingsstyrda generationen. Det är kanske inte så konstigt – det är ju dagens unga vars framtid nu hotas på riktigt av klimatförändringarna. 2030, det år som forskarna satt som deadline för att vända utvecklingen, närmar sig. Ungas delaktighet och innovationskraft anses av FN vara avgörande för att bekämpa klimatkrisen och bygga ett mer jämlikt och tryggt samhälle. Så vill du hjälpa unga och vår framtid? Låt oss syssla med entreprenörskap! 

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt